Energetická budoucnost lidstva nesporně spočívá v jaderné energii.

Energetická budoucnost lidstva nesporně spočívá v jaderné energii. Zdroj: profimedia.cz

Protestní akce Greenpeace proti prolomení těžebních limitů, která se odehrála v areálu Úřadu vlády ČR
Aktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitů
Greenpeace
3
Fotogalerie

Nechte Greenpeace na tom komíně!

Těžko někdo kromě zelených agitátorů zpochybní potřebnost zařízení vyrábějícího elektrický proud — elektrárny. Přesto se aktivisté odhodlali k nezákonnému vniknutí do elektrárny Chvaletice a k obsazení její chladicí věže. Já navrhuji: Nechme je tam!

Energetická budoucnost lidstva nesporně spočívá v jaderné energii, politický tlak proti ní a náklady spojené se stavbou dalších jaderných elektráren však ještě dlouhá léta neumožní obejít se bez elektřiny z uhlí. Elektrický proud je krví civilizace, bez proudu nefunguje nic a je zásadním strategickým úkolem státu, aby zajistil příznivé podmínky pro rekonstrukce starých a budování nových elektráren — včetně těch hnědouhelných.

Přesto se aktivisté z Greenpeace rozhodli protestovat proti modernizaci dvou bloků hnědouhelné elektrárny Chvaletice. Majitel chvaletické elektrárny, Společnost Severní energetická, letos zahájil modernizaci dvou jejích bloků. Úřady — zjevně u vědomí toho, že zmodernizovaná elektrárna kouří míň než stará — po firmě nepožadovaly ekologický audit díla. Díky tomu bude pravděpodobně možné prodloužit chod elektrárny až do roku 2030. Blokáda chladicí věže byla zahájena proto, aby úřady neschválily rekonstrukci dalších dvou bloků také bez ekologického auditu. 

Greenpeace nechápou, že zrekonstruovaný elektrárenský blok je méně ekologicky zatěžující než ten starý — a je to zjevné, že na to žádný ekoaudit nepotřebujeme. Technologie pokročily natolik, že nová elektrárna používající moderní metody a filtraci kouře smrdí méně než libovolná stará. Přesto Greenpeace násilně a hystericky chtějí modernizaci bez tisíců papírů navíc zabránit. Členové Greenpeace samozřejmě netuší, čím bychom mohli současné zdroje elektřiny z uhlí nahradit, a když se před nimi zmíní jaderná energie, tak dostávají psotníček. Přesto se rozhodli v modernizaci hnědouhelné elektrárny cílevědomě překážet a škodit. Tak vylezli na komín, přesněji na chladicí věž, a byli v novinách.

Proto je myslím načase zavést pro podobné aktivity jednoduché protiopatření: nesnažit se s aktivisty na komíně jednat, nesnažit se je dostat dolů ani násilím, ani přemlouváním a prostě je tam nechat. Poškodit nějaké technické zařízení na té věži nemůžou, vlezli tam sami, takže jsou tam na své vlastní riziko, nikoho tam nepohoršují, tak ať si tam klidně zůstanou. Proto vyzývám kompetentní úřady: Až zase ekofašisté někam vylezou na komín, tak je tam prostě nechme, je říjen, přicházejí plískanice a oni za pár hodin, v nejhorším za pár dní ještě rádi slezou sami.