Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Nepoučitelná sluníčkářka Merkelová: Na své neúspěšné migrační politice trvám!

Angela Merkelová při své práci dává nahlédnout do duše sluníčkáře jak málokterý jiný politik. Po jejím volebním výprasku v Meklenbursku se dopustila typicky sluníčkářské reakce: Je nepříčetná, nepřičítá zkušenost a nebere v potaz realitu.

Sluníčkář - kromě toho, že vítá uprchlíky a je podezíravý k očkování - má také některé specifické vlastnosti, které jsou se sluníčkářstvím ve vysoké korelaci. Jen není jasné, zda koncentrace těchto znaků vedla ke sluníčkářství, nebo zda naopak sluníčkaření vede k vytvoření znaků, které u sluníčkářů vídáme jako typické. Mezi přední z těchto vlastností patří neochota brát v úvahu realitu, a to zvláště v těch případech, kdy odporuje iluzím konkrétního sluníčkáře.

Sluníčkářská CDU v nedělních volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku získala devatenáct procent hlasů, zatímco její přímý ideový, pravicový konkurent AfD  získala 20,8 procenta. Takže vyhráli socani, druzí AfD a Angela až třetí. Obrovská porážka, obrovská ostuda. V průběhu summitu G20 v Číně - mimo jednání, při debatě s novináři - Merkelová přiznala odpovědnost za porážku ve volbách, i to, že porážka souvisí s vládní - její vítací - migrační politikou.

Zároveň také - spolu s přiznáním té zodpovědnosti za zjevně chybnou migrační politiku, kterou vedla - prohlásila: „Přesto věřím, že rozhodnutí, která jsme učinili, jsou správná a musíme na nich dále stavět.“

Paní Merkelová tím jasně ukázala jednu z nejhorších sluníčkářských vlastností - totiž skutečnost, že je nezajímá realita. Sluníčkoví politici totiž nejsou v politice proto, aby hájili zájmy svých voličů (kteří je zvolili), ale proto, aby hájili své idealistické bludy.

Merkelová nedokáže z negativní zpětné vazby vyvodit, že udělala něco blbě. Přiznává odpovědnost za objektivní škody, ale přesto ze svých postojů, které ty škody způsobily, nesleví ani milimetr. Doslova a do písměne nepříčetnost - nepřičítání zkušenosti, nepoučitelnost realitou. A mě přijde fakt škoda, že je nepříčetnost důležitým faktorem při rozhodování o tak rizikových otázkách, jako je evropská imigrační politika.