Jiří Stránský

Jiří Stránský Zdroj: Jan Zátorský

Jiří Stránský, autor Zdivočelé země, slaví jubileum

Po Milanu Uhdem, který na konci července oslavil osmdesátku, má životní jubileum i další významný český spisovatel a scénárista Jiří Stránský, 85 let.

Narodil se 12. srpna 1931 do pražské patricijské rodiny, jeho dědeček Jan Malypetr byl prvorepublikovým předsedou vlády. Své nejznámější dílo - Zdivočelá země - napsal už v době totality. Stalo se základem pro scénář televizního seriálu, který realizoval společně s režisérem Hynkem Bočanem od roku 1997. Jiří Stránský poskytl Reflexu rozhovor, který najdete v aktuálním tištěném vydání.

Kromě toho, že je Jiří Stránský spisovatel, scénárista a překladatel, publikuje i v českém tisku. Jednou jsem mu tlumočila pochvalu za jeho politický fejeton a použila slova „před nastoupenou jednotkou“. Jiří, někdejší politický vězeň komunistů, odpověděl: Připomenula jste mi dávné lágrové časy, kdy jsme každému za nějaký prima počin vyslovovali "pochvalu před otevřeným (pardon) hajzlem". Míněno před venkovní latrinou, kde žádné dekly nebyly. Upozorňuju, že to pro každého byla veliká čest.“

A protože tomuto skautovi, expředsedovi českého PEN klubu a gentlemanu každým coulem (jak by ne, vždyť je po předcích rytířem ze Stránky a z Greifenfelsu) „oficiality lezou krkem“, k jeho jubileu jen obyčejné vše nejlepší.

Velký rozhovor s Jiřím Stránským o stáří, husí kůži z politiků a bočních otázkách najdete v novém tištěném Reflexu, který vyšel 11. srpna.

Reflex 32/2016Reflex 32/2016|Archív