Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Svatá prostoto, Francouzi zakládají státní islám!

Bývalý vojenský přidělenec Francie v Praze Bruno Bucherie přišel s iniciativou založit ve Francii státní islám. Je to dojemné - tento politik je stejně naivní, jako jsem byl já s doktorem Franzem v naší pozdní pubertě.

Francouzský politik Bucherie přiše se zajímavou iniciativou: Chce založit francouzské muslimské teologické instituce s pomocí umírněných uznávaných islámských teologů. Že by jako dohlédli na to, aby se mladí imigranti nepřichylovali k radikálnímu islámu a vytvořili by radikálním islamistům protiváhu Dobra. Je to dojemné, jistě dobře myšlené, ale bohužel úplně blbé.

Bylo nebylo - je to skoro třicet let. Doktor Vladimír Franz i já jsme byli mladými (z dnešního úhlu pohledu postpubertálními) intelektuály a hodlali jsme páchat Dobro. I vymysleli jsme v kavárně Slávia, že by právě vznikající hnutí skinheads mělo uznávat pozitivní hodnoty, vlastenectví a něco jako skautství pro přestárlé. Jednalo se o vznik takzvaných kališníků. Poměrně nás překvapovalo, že kdykoliv jsme se mezi skutečné skinheady dostali, tak nám za naše dobré rady dali přes držku.

Bylo mi tehdy tak pětadvacet - a už ve třiceti jsem přišel na to, že naše úsilí bylo nejen marné, ale rovněž blbavé. Deprivanti, ze kterých se náckové rekrutují, samozřejmě nechtějí sloužit Dobru. Ba naopak - ideologie neonacismu je láká proto, že chtějí být z úhlu většinové společnosti „ti špatní“. Protože tím, jak je okolí chápe jako zlé a hrozivé, oni sami zapomínají na svou nezaměstnanost, hloupost a masivní mindráky. Prostě - sami se přestávají bát, jen když se jich bojí někdo jiný.

Omluvou našeho pubertálního úsilí budiž, že jsme byli opravdu naivní zobáci, a do třiceti let jsme měli jasno, že ze zájemců o náckování nikdy skauty neuděláme. Francouzský politik nyní přichází s identickou iniciativou. Myslí si, že imigranti druhé a třetí generace vyrůstajících na předměstích radikální islám svedl ze správné cesty, a že když bude k dispozici „dobrý“ islám státní, tak mládež přestane radikalismus a tedy zlo lákat.

Je to samozřejmě úplná blbost. Mladí muslimové, kteří se radikalizují v západní Evropě, jsou stejní deprivanti jako naši neonacisté. Radikalismus je láká nikoliv omylem, ale proto, že jen jako zlí radikálové, kterých se bojí okolí, se nebudou sami v tom širém světě tolik bát. Takže francouzská iniciativa je nejen hloupá, ale i předem odsouzená k zániku. Jen doufám, že pan Bucherie nepůjde své teze vykládat do nějaké muslimské čtvrti, myslím, že by dostal po čuni víc než my tenkrát od nácků.