Jan Zrzavý za korunu...

Jan Zrzavý za korunu... Zdroj: Jiří X. Doležal - archiv

Padělaný Zrzavý: Mráz přichází z Brna!

Nalezl jsem na Aukru zvlášť nepodařené padělky grafik Jana Zrzavého. Když jsem pohovořil s prodejcem, ukázalo se, že se vydává za ženskou a padělky prodává z Brna...

„ZRZAVÝ JAN SUCHÁ JEHLA. Aktuální cena 1 Kč. Dobrý večer dnes tady prodávám grafiky od velmi žádaného mistra JAN ZRZAVÝ. draži se tady 5 kusů grafik.všechno co budu vědět tak vám velice ráda odpovím.“ Tento libý textík jsem našel na Aukru v neděli kolem poledne - a u něj pět očividně zcela nových obtahů něčeho, co byly zjevně laické variace na Zrzavého oblíbená témata. Kleopatra. Bárky. Typický hlavička. A pět těchto klenotů se nabízelo - dohromady - od jedné koruny české. Pro nezasvěcené: Asi před měsícem se dražila v jedné pražské aukční síni jedna (pravá) Zrzavého litografie, Studna v Karlachových sadech. Vydražila se těsně pod třicet tisíc. A suchá jehla je hodnotnější než litografie, ze zinkové desky lze udělat méně obtahů než z kamene jako u litografie. Takže nejen svým vzhledem, ale i cenou šlo o nesmysl, podvod a padělek. Ale neděle byla dusná, čekal jsem bouřku, tak jsem nešel nikam na šutry a začal si s prodejcem těch padělků povídat mailem. Rozhovor přepisuji bez úpravy pravopisu, ztratilo by to své svébytné kouzlo:

Rx: Zdravím, jakého původu jsou ty Zrzavého grafiky? Jde o novotisky, že?

Brno: Byl jsem u znalce a on mi řekl že to jsou grafiky. neříkal ji něho nic.ale

jestli máte zájem klidně vám to ukážu.

Rx: Tak mi to ukažte.

Brno: A jak vám to mam ukázat

Rx: Nascanujte nebo vyfoťte mobilem ten posudek znalce a pošlete mi ho! A

neodpověděla jste, odkud ty grafiky pocházejí.

Brno: Já nemám posudek ale ustně mi to říkal. Původ je takovej .mého kamaráda děda. A on se znal s sběratelem Rudolfem Klinkovskym. Toť vše co mužů k tomu dodat. Já jsem myslel že se na to chcete podivat normalně. Klidně bych vám to umožnil. Já jsem z Brna. A vy? (zde už padělatel vypadl z role a začal o sobě mluvit v mužském rodě, přestože inzerát "jako" podávala žena, pozn. aut.)

Rx: Tak já vás udám pro prodej padělků, jo? To se na Aukru prodávat nesmí...

Brno: Jestli jste ten parchant Doležal (celebrita) tak se ani nedivim že jste tak namachrovanej. Jaky padělky ty parchante gestapackej. Běž ty mrtko na policajty. Utíkej ty celebrito.

Rx: Ano, jsem ten Doležal, a právě píšu další článek o padělatelích na Aukru. Udám vás emailem na Aukro v průběhu dneška, a zítra o vás vyjde článek na serveru Reflexu. Zdravím do Brna!

Brno: Mě ten znalec řekl ze to je Zrzavý tak oči vám jde ? Kdybych byl přesvědčen otym že to není Asy bych nechtěl aby se nato lidi chodily dívat.

Rx: Vy nejste Čech? Podle pravopisu...

Brno: Ne nejsu. ..... ne vážně Já poprvé slyším od vás že to jsou padělky. Už jsem viděl takový hodně tady prodávat. A nikdo nepsal že to sou padělky

Rx: Předpokládám, že jde o Zrzavého obrázky nanesené na zinkovou desku, vyryté, a pak otisky těch desek. To paděláte sám, nebo na to máte nějakýho kumpána?

Brno: Pane Doležal tak co blbnete ? Trošku to přeháníte ne ? Stym obviněním. já jsem to koupil v zastavarně.

Rx: Před chvílí jste psal, že to máte po dědečkovi, vy tajtrlíku!

Tím rozhovor skončil, pan padělatel už neměl chuť si povídat a nic chytrého nenapsal. Škoda, fakt mě to bavilo. Inzerát i s účtem prodejce jsem nahlásil Aukru, v momentě, kdy tento text čtete, bude už lákavá nabídka za korunu smazaná. Ale i na základě tohoto článku bych chtěl veřejnost upozornit na jeden projekt, o kterém se mluví od revoluce, ale který zatím nikdo nerealizoval: Není načase přece jen to Brno oplotit?