Jörg Meuthen

Jörg Meuthen Zdroj: Wikipedia Commons

Vůdčí německá euroskeptická strana má problém s antisemitou ve svých řadách

V německé straně AfD, která se tak líbí Václavu Klausovi a od které by si název rád vypůjčil Martin Konvička, to začalo poněkud vřít. Spor se vede o antisemitismus.

Spolupředseda AfD - Alternative für Deutschland - Jörg Meuthen odstoupil v úterý z funkce předsedy zemské frakce strany v Baden-Württembersku a odešel z ní spolu s dvanácti dalšími poslanci. Meuthen řekl na tiskové konferenci, že zakládá nové seskupení v zemském sněmu a že tato nová skupina bude „naprosto oproštěná od antisemitismu“.

Co se vlastně stalo?

Den předtím politik prohrál v hlasování ohledně vyloučení jiného politika AfD Wolfganga Gedeona. Většina zástupců sice byla pro jeho návrh, nedosáhli ale potřebné dvoutřetinové většiny.

Důvodem jeho snahy byly některé Gedeonovy publikace z dřívější doby, které napsal pod pseudonymem W. G. Meister. V nich například označil autory jako Horst Mahler a Ernst Zündel, kteří popírali holokaust, za disidenty, kteří byli roky ve vězení jen za své názory. (Zündel založil také nakladatelství, kde vydal knihu o tom, že UFO jsou ve skutečnosti nacistické tajné zbraně a létají do Antarktidy).

 

Gedeon označil Židy za „vnitřní nepřátele“ křesťanského Západu. (Islám je podle něj jeho vnějším nepřítelem.) Židé podle něj pracují na zotročení lidstva. Gedeon také brání pověstný spisek Protokoly sionských mudrců, který označil nejen za pravý, ale také za správný. Protokoly jsou přitom, jak je notoricky známo, slátanina, kterou vyrobila carská tajná policie jako kompilát různých starších textů.

Gedeon má za sebou zajímavou politickou minulost. Pochází z katolického prostředí, ale během studia se od církve vzdálil a věnoval se studiu marxistických spisů. V 70. letech se stal maoistou. Po smrti Mao Ce-tunga postupně od komunismu odcházel. Své další politické angažmá našel ale až v AfD.

Předsedkyně strany Frauke Petry se pokoušela situaci na místě nějak uhasit a distancovala se od projevů antisemitismu, ale náladu tím moc neuklidnila. Rozhodně je to nepříjemnost. Na antisemitismus je německá společnost dost citlivá a popírání holokaustu je v této zemi trestné.

Do toho přišla nepříjemná zpráva, že po Brexitu stoupla opět obliba kancléřky Merkelové a to nejvíce za posledních deset měsíců a je skoro tak vysoká, jako byla před příchodem vlny utečenců. CDU stoupla o dvě procenta, zatímco AfD klesla o tři procenta na 11 procent. Stejně tak je tomu i v dalších evropských zemích, kde euroskeptici také ztrácejí na síle.

Petry vyzvala tento pátek k tomu, aby se vnitřní stranické věci nepropíraly na veřejnosti a dala samu sebe za příklad. Z negativních ohlasů v médiích si prý členové strany nemají nic dělat, protože nad stranou jsou pravidelně vyhlašovány rozsudky smrti a strana přitom docela dobře žije.

Možná je to všechno jen chvilkový problém, který zase pomine. V každém případě se alternativa pro Německo bude muset vypořádat s tím, že uprchlická vlna značně polevila a po Brexitu si občané najednou uvědomují, jaké problémy by rozklad Unie mohl znamenat.