Obchody na svátky zavřou.

Obchody na svátky zavřou. Zdroj: Aljona83 (CC BY-SA 3.0)

Pár tipů, kde a co ještě zavřít, aby se o svátcích nemuselo makat

My občané jsme cháska. Bloumáme o svátcích po supermarketech, propadáme konzumu, místo abychom vyrazili s rodinou na kolo a kochali se přírodou. Levicoví a lidovečtí zákonodárci nás proto chtějí převychovat, takový pěkný závazek si dali. Podle nového zákona budou muset velké obchody povinně zavřít o sedmi svátcích.

Velkokrámy nad dvě stě metrů čtverečních budou muset stáhnout roletu na Nový rok, 25. a 26. prosince, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a na Štědrý den odpoledne.   

Hm, ale proč jen o těchto svátcích a jen ve velkých obchodech?! Nezůstali snaživí politici-osvětáři příliš při zdi? Je přece spousta dalších oblastí, kde je třeba zaměstnance ochránit před svátečním vykořisťováním a nás občany před nepatřičným trávením volného času. Navrhněme proto další profese a další oblasti vhodné k pracovní prohibici, v téhle zemi totiž dře kdekdo, svátek nesvátek. Už jsme to sice psali vícekrát, ale evidentně se dotčených profesí – na rozdíl od zaměstnanců velkoprodejen - žádný zákonodárce neujal.

Je třeba zakázat sváteční provoz v malých prodejnách, v restauracích, hospodách, barech, hotelech, kostelech, na benzinkách, v teplárnách, elektrárnách, plynárnách, vodárnách, pekárnách. Světit den sváteční mají právo i policisté, hasiči, lékaři, lékárníci, zdravotní personál, sociální pracovníci, řidiči veřejné dopravy, piloti. Dosud makají a nesvětí rovněž zaměstnanci v televizích, rádiích, denících. A nezapomeňme na řemeslníky, kteří drží pohotovost, kdybychom si zabouchli dveře anebo nám prasklo potrubí. Také vojáci by měli mít volno, ba i hradní stráž, na pana prezidenta si o svátcích jistě nikdo nedovolí.

Sváteční ochranou i těchto profesí zabije moudrý zákonodárce jednou ranou i druhou mouchu zamýšlené regulace, totiž převýchovu nás občanů, konzumentů zmíněných služeb: nebudeme stonat, loupit, propadat konzumu, cestovat, čerpat benzín, svítit, topit, zabouchávat dveře, čučet na televizi, vysedávat po hospodách… zkrátka budeme způsobně sedět doma u svíček a rozjímat v rodinném kruhu.

Tak to má v hezkém zregulovaném státě být.