Obchodník nechtěl obsluhovat ženy.

Obchodník nechtěl obsluhovat ženy. Zdroj: repro France 3

Ženy jen o víkendu? Obchodník-konvertita si islám vyložil po svém

Pozdvižení vyvolal ve francouzském Bordeaux muslimský obchodník, který si práva žen a mužů vyložil po svém. Na obchod napsal cedulku: „Sestry, navštěvujte náš obchod jen v sobotu a neděli. Bratři mohou nakupovat ve všední dny“. Úřady samozřejmě něco takového považují za diskriminační a Jean-Baptiste Michalon dostal pokutu 730 eur.

Michalon konvertoval k islámu v roce 2012 a podle svědků se rychle zradikalizoval. Jak informovala agentura AFP, nápis s uvedením odlišných prodejních hodin pro muže a ženy zveřejnil v červnu loňského roku, ale o pokutě bylo rozhodnuto až teď. V úterý o tom informoval obchodníkův právník.

Konvertita své počínání loni vysvětloval tím, že v obchodě prodává také oblečení a že o víkendech v něm pracuje jeho manželka, která by lépe ženy „obsloužila“. Například u zkoušení oblečení by v případě muslimek neměl být žádný cizí muž.

Teď zase tvrdí, že to byl „omyl“. Úřady ale neobměkčil a po vlně kritických reakcí dokonce svůj obchod navždy zavřel.

Po zveřejnění rozdělené nákupní doby starosta Bordeaux Alain Juppé vyzval k „ukončení podobné diskriminační praxe“. O Juppém se mimochodem tvrdí, že by se příští rok mohl stát novým francouzským prezidentem.

Případ z Bordeaux podle liberálnějších muslimů poukázal na to, že radikálních islamistů je na Západě stále více a že se nejednalo o žádný omyl, ale o záměr. V extrémních formách tohoto náboženství nepovažují muži ženy za rovnocenné lidi.