Decentralizovaná moc podle Ztohoven. Vlevo členové skupiny věší trenky na střechu Pražského hradu

Decentralizovaná moc podle Ztohoven. Vlevo členové skupiny věší trenky na střechu Pražského hradu Zdroj: ztohoven.com

Ztohoven
Členové Ztohoven se chystají vyvěsit trenky na Hrad
Vlajka Ztohoven nad Hradem
3
Fotogalerie

Prezidentská vlajka na kusy je prasárna: Ovčáček má pravdu!

Nikdy bych nečekal, že budu chválit Jiřího Ovčáčka. V cause rozstříhané prezidentské standarty ale má ve svém prohlášení naprostou pravdu a mně nezbývá než ho podpořit. Ano, čin Ztohoven je prasárna.

Umělecká skupina vystupující pod jménem, které lze snadno číst jako „sto výkalů“, dělá čest svému jménu. Jako další umělecký výkal mladých rebelů parta zneuctila a zničila prezidentskou standartu. Pochlubili se tím prohlášením na svém webu, kde se dočteme: „Decentralizace moci (tak nazývají rozstříhání vlajky, pozn. aut.) je přirozeným pokračováním nedávného projektu Ztohoven Prezidentovo špinavé prádlo, který reflektoval úroveň českého prezidenta záměnou jeho standarty za obří červené trenky, symbolizující jeho styl i prodiktátorské tendence. Originální prezidentská standarta, postmonarchistický symbol a historický relikt centralizované moci, byl skupinou Ztohoven rozdělen na 2 x 24 x 24 malých kousků, jež byly propojeny s decentralizovanou bitcoinovou sítí. Každý z těchto 1152 fragmentů je tak nyní spojen s unikátní bitcoinovou adresou, a nese tudíž určitou hodnotu. Jedenáct set dvaapadesát náhodně vybraných lidí v Česku obdrží unikátní fragment ,decentralizované‘ standarty a s ním zároveň i bitcoiny v hodnotě v rozmezí pět až 1500 Kč.“

Jiří Ovčáček se na Twitteru k prohlášení vyjádřil celkem jednoznačně: „Počin zlodějů ze Sto hoven, kteří zničili standartu českých prezidentů, lze označit jen jedním slovem: prasárna. Skupina Sto hoven se definitivně postavila na roveň nacistům, kteří první zneuctili standartu prezidenta republiky. Pochvalu si odporný čin jistě vyslouží od pražské kavárny. Zajímavé bude sledovat reakce politiků, kteří dosud konání Sto hoven zlehčovali.“ Přestože toho pána nemusím, a ještě méně mám rád jeho šéfa, musím tentokrát s Jiřím Ovčáčkem souhlasit. Zničení prezidentské standarty nesporně prasárna je.

Fragment prezidentské standarty s certifikátemFragment prezidentské standarty s certifikátem|ztohoven.com

Protože vyvěšením trenýrek na Pražský hrad se Ztohoven vymezovalo proti současnému prezidentu Miloši Zemanovi, jde jejich čin pochopit a interpretovat. Nyní však došlo k něčemu jinému: Ztohoven neútočí na Zemana, ale na samu podstatu úřadu prezidenta republiky. Ne na konkrétní osobu, ale na symbolickou funkci. Umělci tak nezneuctili jen Zemana nebo nějaký kus hadru, ale také Tomáše Masaryka, všechny československé vojáky ze západní i východní fronty, kteří bojovali proti nacismu za to, aby tahle vlajka mohla na Hradě vlát, či třeba také Václava Havla. Nejde — jak jednoznačně vyplývá z textu Ztohoven — o protest proti nějakému konkrétnímu činu konkrétního prezidenta, ale o znevážení, poplivání a zesměšnění samotné funkce prezidenta, symbolické hlavy státu. O symbolický útok na samu podstatu naší státnosti. Mám činu rozumět tak, že by páni umělci raději na Hradě viděli vlajku Protektorátu Čechy a Morava nebo rudou vlajku České sovětské socialistické republiky, další země Sovětského svazu?

Takže mi — ač mne to samotného překvapuje — nezbývá než zastat se Jiřího Ovčáčka. Rozstříhání vlajky je obyčejná prasárna, na níž si zakomplexovaní „umělci“ hojí svoje mindráky, a urážejí tím celou naši zem.

Pokud Ztohoven opravdu tak vadí centralizovaná moc, neměli by mařit čas symbolickými útoky. V Česku je volání po decentralizované moci dost marné, ale třeba v Somálsku byl už proces decentralizace úspěšně dokončen. Proto všechny pány umělce vyzývám, aby přestali v Praze škodit a urychleně se odstěhovali do Mogadiša.