Chorvatští fanoušci

Chorvatští fanoušci Zdroj: ČTK

Bijte je! Zadržte je! Zavřete je! Chorvaté vyhlásili po zápase s Českem totální válku svým chuligánům

To je nadělení! V Chorvatsku ve čtvrtek padla vláda a jeho fotbalisté včera nakonec ztratili vyhraný zápas s Českem ve francouzském Saint-Étienne. V případě kabinetu je viník známý – zkorumpovaní politici. Na Euru pak výsledek vydatně ovlivnilo řádění chorvatských chuligánů. Ale ostatní Chorvaté si to nenechají líbit. Hodlají uspořádat na „své pitomce“ doslova hon.

Zatímco Angličané a Rusové někdy své chuligány za výtržnosti ve Francii na fotbalovém Euru někdy nepochopitelně obhajují, omlouvají a svalují vinu na druhé, tak chorvatská média, politici, hráči i veřejnost vyhlásila svým gangsterům totální válku. Některá slova z internetových diskusí a sociálních sítí, která se objevila včera večer, v noci i dnes ráno v Chorvatsku na adresu chuligánů, se nedají ani publikovat. Jsou mezi nimi i výzvy k fyzické likvidaci chuligánů a pomstě.

Bijte je! Zatkněte je! Deportujte je z Francie! Dělají nám jen ostudu a kvůli nim náš skvělý tým nevyhrál. To zní jednoznačně z Chorvatska. Objevily se ale za nucené přerušení zápasu také sympatické omluvy směrem k Čechům.

Ostatně ti slušní chorvatští fanoušci si to s chuligány vyřídili hned na stadionu. Některé z nich prostě zbili a vyhnali z ochozů.

„Jsou to teroristé! Sportovní teroristé! Nereprezentují naši zemi,“ rozčiloval se po zápase hlavní trenér Chorvatů Ante Čačić. Žádné pochopení pro nestoudné řádění, jak vidíme v jiných případech.

Ivan Rakitić, jeden z nejlepších chorvatských hráčů, pak řekl: „Musíme se omluvit UEFA, České republice, všem lidem na zápase i všem, kteří sledovali fotbal po celém světě.“ Německá agentura DPA to označila za „brilantní omluvu“.

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová na svém Facebooku pohrozila výtržníkům soudem, protože žádá důsledné vyšetření události: „Bravo, chorvatští fanoušci. A o vás, nepřátelé Chorvatska, kteří nenávidí svůj tým a stát, říkám: Budete se za to zodpovídat. Styďte se!“.

Podle dostupných informací bylo výtržníků, kteří házeli na hrací plochu světlice a dělobuchy a pak se poprali v hledišti, jen několik desítek. Mělo se jednat o radikální část skupiny Torcida, což jsou fanoušci klubu HNK Hajduk Split. Ti mají kromě jiného „družbu“ s chuligány místního francouzského klubu A.S. Saint-Étienne. Předpokládá se, že právě s jejich pomocí a pak za jejich účasti byla na stadion propašována a použita zakázaná pyrotechnika.

Na rozdíl od Angličanů a Rusů (ti dokonce hovoří o diskriminaci svých chuligánů, kteří byli z Francie vyhoštěni a vyhrožují politickými následky pro zemi galského kohouta), je reakce naprosté většiny Chorvatů velmi sympatická a správná.