Symbolem změny a nových pořádků se přesně před třemi lety stala razie policejních útvarů v čele s Robertem Šlachtou na Úřadu vlády ČR.

Symbolem změny a nových pořádků se přesně před třemi lety stala razie policejních útvarů v čele s Robertem Šlachtou na Úřadu vlády ČR. Zdroj: profimedia.cz

Šlachtagate: kdo má vlastně vládnout?

To, co je dnes v médiích označováno jako vládní krize, je ve skutečnosti boj o to, kdo bude v této zemi vládnout. Jestli řádně zvolení politici, kteří samozřejmě jsou – jako všichni lidé – omylní a často i hloupí. Anebo ještě větší část moci dostanou političtí oligarchové typu Andreje Babiše, kteří v minulých letech podepsali politický pakt se skupinou státních zástupců a veřejných aktivistů, přesvědčených o své neomylnosti. 

Někdy v roce 2012 se utvořila zvláštní koalice představitelů nových politických hnutí (ANO) a části občanských iniciativ s ambiciózními státními zástupci. Většinu členů této aliance spojovaly jednak nadační peníze Andreje Babiše a současně snaha o politický a mocenský vzestup. U státních zástupců pak primárně šlo změnit veřejnou žalobu v útvar podobný někdejší centralizované prokuratuře. K tomuto účelu si také napsali zákon.

Symbolem změny a nových pořádků se přesně před třemi lety stala razie policejních útvarů v čele s Robertem Šlachtou na Úřadu vlády ČR. Na následné tiskové konferenci bylo oznámeno, že špičkové útvary policie jsou na stopě organizovanému zločinu. Nic z toho se ve vztahu k politikům a politickým stranám nikdy nepotvrdilo. Nicméně hlavní účel razie byl splněn: zpochybnění a pád Nečasovy vlády a potažmo tradičních stran. Tento nestandardní krok, jenž předjímal dnešní, nestandardní bitvy o reorganizaci policie, byl „koalicí nových pořádků“ přivítán s nadšením.

Tři roky poté oznamuje policejní prezident Tomáš Tuhý, že chce reorganizovat policii a vytvořit Národní centrálu proti organizovanému zločinu. V praxi by to znamenalo oslabení pozice jednoho z reprezentantů této koalice, policisty Roberta Šlachty. Tedy policejní složky specializující se v posledních letech na mediálně přitažlivá témata daleko víc než na organizovaný zločin.

Když se v Lidových novinách objevily aktivistické články na téma „Zachraňte plukovníka Šlachtu“, tak se místy rozhádaná „koalice nových pořádků“ opět prudce semkla. Její jednotliví reprezentanti dnes tvrdě tlačí na premiéra Sobotku, aby ministru vnitra Chovancovi dal příkaz, aby reorganizaci stáhl. Před Sobotkou je tak nejtěžší rozhodování jeho kariéry. Z jeho volby se odvine zítřejší podoba české politiky.

Dalším želízkem v ohni „koalice nových pořádků“ je nový zákon o státním zastupitelství, výrazně zvyšující pravomoci špičkám veřejné žaloby. Nedávno jej Poslanecká sněmovna zařadila až na podzimní projednávání, což vytváří napětí mezi vedoucími státními zástupci. Když přišlo oznámení, že Robert Šlachta by už nemohl stát v čele samostatně působícího policejního orgánu, nastala mediální a politická vřava.

Výsledkem hnutí s pracovním názvem „Zachraňte plukovníka Šlachtu“ může být jen jediné: další politizace policie a jejích nezávislých složek vyšetřování. Pokud Sobotka podlehne tlaku vzbouřenců v čele s Babišem a Bradáčovou, bude se příště o policejních funkcionářích rozhodovat na grémiích politických stran a koaličních trojkách.

Psáno pro E15