Justin Harvey: Lidé jsou vždy tím  nejslabším článkem

Justin Harvey: Lidé jsou vždy tím nejslabším článkem Zdroj: foto Nguyen Phuong Thao

Internet věcí je zbytečná a nebezpečná móda, tvrdí expert na kyberbezpečnost

Evropa strašlivě podceňuje kybernetickou bezpečnost. Expertů na internetovou bezpečnost je zoufale málo. V rozhovoru, který si přečtete v tištěném Reflexu, to říká Justin Harvey, americký expert na kybernetickou bezpečnost. Co se v něm dočtete?

Z pohledu ekonoma stojí za zmínku dva zásadní Harveyho postřehy. Zaprvé, v oblasti kyberbezpečnosti se nedostává vhodně kvalifikované pracovní síly. Ten počet bude narůstat z důvodu zásadní technologické změny, kterou prochází celý ekonomicky vyspělý svět, včetně ČR.

Zadruhé, přes 90 procent firem, které jsou v ČR hacknuty, o tom ani nemá ponětí. Obecně nízké povědomí o základních aspektech kyberbezpečnosti, typické pro země typu ČR, zadělává na začarovaný kruh, kdy nedostatek vzdělání a vůbec expertů pro oblast kyberbezpečnosti vede k tomu, že ataky nejsou ani odhaleny. To ale jen utvrzuje falešný dojem, že nedostatkem expertů netrpíme.

Expertů na kyberbezpečnost bude přitom třeba stále více a více. I kvůli Harveym zmiňovanému boomu internetu věcí.

Pro ekonoma je oblast kyberbezpečnosti názorným příkladem toho, že nám roboti a automaty práci brát v souhrnu nebudou. Vezmou ji třeba prodavačce v supermarketu, ale související technologická změna zase tisíce a miliony pracovních míst vytvoří. Právě třeba v oblasti kyberbezpečnosti, kde je nedostatek vhodné pracovní síly palčivým problémem už teď. Na důmyslně (jinak by nemohl být úspěšný) koncipovaný kyberútok, byť probíhající v neživém světě „nul a jedniček“, je třeba odpovědět podobně kreativně, s citem pro věc. Kreativita a cit, ty jsou robotům cizí – a ještě dlouho budou.

To ale není vše, co si ekonom odnáší. Dále si při Harveyových slovech potvrzuje, že očekávání citelného nárůstu produktivity vyvolaná probíhající technologickou změnou v oblasti IT jsou nadnesená. Příkladem je třeba právě internet věcí, módní IT trend poslední doby. Domácnost, která bude kompletně online, nesmírně zvyšuje pravděpodobnost, že se stane terčem kyberútoku. Z hlediska kyberbezpečnosti lze jen obtížně hledat větší prohřešek než právě podlehnutí kouzlu internetu věcí a napojení celé domácnosti online. Jenže marketingový a mediální „hype“, který internet věcí obestírá, způsobí, že onomu kouzlu zřejmě podlehne nemálo domácností, které tak kromě jiného odhodí v dál další ještě zbývající kousek svého soukromí.

Internet věcí a podobné módní IT trendy následně jen pečetí to, co statistici pozorují již delší dobu. Produktivita té či oné ekonomiky v důsledku užívání IT v zásadě nenarůstá nijak rychleji. Mediálně a marketingově hýčkané trendy typu internetu věcí jenom vytváří dojem (a nafukují valuace technologických firem), že IT revoluce probíhá. V číslech ale žádná taková revoluce vidět není, jak doložil například tým ekonoma Darona Acemoglua v předloňské studii (viz Acemoglu a spol., 2014). Naopak to bude právě třeba internet věcí, který v budoucnu – z hlediska kyberbezpečnosti – podle všeho přinese více škody než užitku, a to dost možná i z makroekonomického hlediska.

Rozhovor s Justinem Harveym si přečtete v tištěném Reflexu.

Reflex 23/2016Reflex 23/2016|Archív