Zásah policistů proti mladíkovi byl neadekvátní

Zásah policistů proti mladíkovi byl neadekvátní Zdroj: reprofoto Vimeo

Zásah na Florenci: Policejní impotence živě!

Policie ČR, přesněji její smíšená protiteroristická hlídka, minulý týden předvedla symfonii neschopnosti. Hlídka si nebyla schopná poradit s neozbrojeným a neagresivním mladíkem. Co až policie narazí na opravdové teroristy?

Server A2larm je natolik levicový, že ho nelze považovat za objektivní zdroj. Ve svém na prvního máje zveřejněném videu však redaktoři A2larmu neventilují své politické názory, pouze přinášejí skutečně alarmující video policejního zásahu. Třiadvacátého dubna kolem jedenácté dopoledne ve vestibulu pražského autobusového nádraží Florenc natočil náhodný chodec zásah naší čacké policie proti dredaři.

Na videu není začátek celého incidentu, ale z výkřiků lze usuzovat, že mladý muž s dredy byl policií perlustrován, a neměl občanku. Policie má v takovém případě v podstatě neomezené možnosti neidentifikovaného občana zadržet, stejně jako má neomezené možnosti kohokoliv legitimovat. Policisté se vždy mohou vymluvit, že jim kontrolovaná osoba připomínala nějakou hledanou osobu. Když ale dredaře po neuspokojivé kontrole dokladů policie chtěla zadržet, proměnil se zákrok v komickou přehlídku trapnosti. Dredař byl asi mé výšky a tělesné konstrukce. Jinak řečeno - zakrslý chcípák. Proti němu zakročovali čtyři hromotluci - jeden velký a tlustý policista, a tři urostlí vojáci s útočnými puškami Bren. Cílem bylo mládence spoutat a odvést k policejnímu autu, které ho odvezlo.

Mládence chatrné postavy poutali a nakládali do auta ti čtyři hromotluci DVĚ A PŮL MINUTY!!! A to i přesto, že mladík byl vyzáblý prcek, nekladl odpor a nebyl ozbrojený. Přesto si s ním ta parta ozbrojenců nedokázala poradit, museli ho srazit k zemi, válet se po něm, držet ho pod krkem a všestranně prokazovat, že jsou zcela nekompetentní. Jednou mi jeden kriminalista jako novináři ukazoval, jak se nasazují pouta - zaklapl mi náramky v průběhu asi tří vteřin, aniž bych se zmohl na jediný projev odporu nebo nevole. Prostě to cvaklo a já byl spoutanej. Ti čtyři specialisté na Florenci na tak elementární policejní výkon, jako přiložení pout a odvedení, potřebovali dvě a půl minuty. Bez ohledu na majestátně působící automatické pušky se ta policejně-armádní parta chovala jako banda naprostých diletantů, kteří si někde na larpu hrají na vojáčky. Pokud máte dojem, že přeháním, podívejte se sami.

A tak mě napadá: Co si asi naše policejně - armádní protiteroristické hlídky počnou, když narazí na skutečného teroristu? Na někoho, kdo je skutečně nebezpečný, ozbrojený a klade odpor? Podle toho, co předvedli s dredařem, si s teroristou nemají nejmenší šanci jakkoliv poradit. Praxe ukázala, že celé to hlídkování se samopaly je hloupé divadlo. Když si takové hlídky nedokážou poradit s šedesátikilovým dredařem, jak by si mohly poradit se skutečným ohrožením? Odpověď je jasná: Nijak!