Čapí hnízdo neznám, částka nesouhlasí a moje rodina taky neexistuje.

Čapí hnízdo neznám, částka nesouhlasí a moje rodina taky neexistuje. Zdroj: Jan Ignác Říha

Babiš
Babiš, Babišová
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš „miluje“ Zeleného Raoula, už se to ví
6
Fotogalerie

Existuje vůbec Babiš? Nebo se nám jen zdá?

Nové světlo do policejního vyšetřování podezření z dotačního podvodu při stavbě Čapího hnízda vnesl Andrej Babiš. O téhle farmě, o níž mluvil jako o nejlepším projektu, co kdy vymyslel, na serveru Novinky.cz teď prohlásil: „Není to moje, je to nějaký firmy, která patří do holdingu.“

Půjde-li to takhle dál, možná se dočkáme v rámci Babišova oprošťování se od Hnízda dalších překvapivých odhalení. Třeba se od něj dozvíme, že nikdy neměl nic společného se svou přítelkyní Monikou, s níž žije ve společné domácnosti.

Podle zjištění časopisu Faktor S totiž v době, kdy společnost Farma Čapí hnízdo nebyla oficiálně součásti holdingu Agrofert a měla utajeného majitele, dohlížel na hospodaření firmy i bratr Moniky Babišové Martin Herodes.

Předsedkyní dozorčí rady této přechodně anonymní společnosti byla Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková. Dozvíme se od Babiše, že o ní nikdy neslyšel? Stejně jako neví o pokutě šest miliónu korun, kterou tehdy úřady centru Čapí hnízdo vyměřily za špatné čerpání dotací na základě auditu, o němž Babiš do teď tvrdil, že neodhalil žádná pochybení?

Snad by bylo zábavné sledovat, jak se Babiš zaplétá do vlastních lží a kličkuje jako vyplašený zajíc. Kdyby nešlo o skandál, narůstající do obřího rozměru. Čím dál víc to vypadá, že tenhle samozvaný bojovník proti korupci vypočítavě z Agrofertu vyvedl společnost Farma Čapí hnízdo, aby dosáhl na dotaci z Evropských fondů pro malé a střední firmy, kterou by koncern agrofertího rozměru nikdy nemohl získat. A když padesát miliónů shrábl, pak zase farmu odkoupil zpátky. Od koho? To neví.

Smích definitivně mrzne na rtech, když si uvědomíme, že máme co do činění s ministrem financí, jehož úkolem je dohlížet, aby veřejné prostředky byly rozdělovány průhledně a v souladu se zákonem. A který není schopen rozptýlit podezření, že sám podváděl. Ale možná se jednou od Babiše dozvíme, že jako není politikem, tak vlastně ani není ministrem. Že se nám jen zdá.