Pivovar Budvar by podle Mariana Jurečky měl mít výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy na internetu

Pivovar Budvar by podle Mariana Jurečky měl mít výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy na internetu Zdroj: čtk

Marian Jurečka navrhuje, aby měl pivovar Budvar výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy na internetu
Stáčírna pivovaru Budvar, pro který Marian Jurečka navrhuje výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy na internetu
Marian Jurečka, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka
3
Fotogalerie

Firmy řídit jako stát? Budvar nemá zveřejňovat smlouvy

Legislativním hitem, či spíše evergreenem posledních let je tzv. Nejkrásnější zákon – zákon o registru smluv. Přes obecně jistě chvályhodné pokusy o rozšíření prostředků, jak umožnit fyzickým a právnickým osobám nahlédnout pod pokličku české veřejné správy, je možno u takových návrhů narazit na nebezpečí vylití pomyslné vaničky i s dítětem. Ďábel se skrývá jako obvykle v detailu.

Kterak by reálně mohl ekonomicky fungovat například státní pivovar Budvar, kdyby musel zveřejňovat veškeré smlouvy a jeho konkurenti nikoliv? Samozřejmě se nabízí otázka — proč musí stát vlastně vlastnit pivovar, ale to je jiná věc. Je logické, že za situace, kdy by zmíněný pivovar Budvar podléhal zákonné povinnosti zveřejňovat jím uzavírané smlouvy, byl by zbytečně nucen odhalit konkurenci veškeré své obchodní podmínky sjednané s konkrétními partnery na straně prodeje zboží. Stejně tak by tomu bylo i kupříkladu na straně nákupu surovin a materiálů, kdy by povinnou publikací svých smluv ztrácel Budvar jakoukoliv rozumnou manévrovací pozici. Což od 1. července 2016 reálně a zcela zbytečně hrozí.

K čemu je to dobré? Jak říká jeden sedmdesátiletý soused od nás z ulice – tak to dopadá, když se zákony dělají od zeleného stolu bez znalosti dopadů na praxi.

Argumentace proti začlenění Budvaru do nejkrásnějšího zákona je myslím jasná. Velice těžko může plnit státní rozpočet firma, která má svázané ruce i nohy, byť průhledným transparentním provazem. Jak pak může běžet závod s jinými pivovary? I kdyby takovou firmu řídil geniální Tomáš Baťa, nebo dokonce Monika Babišová, tak musí s ostatními pivními konkurenty zákonitě prohrát. I kdyby se milý pivovar snažil sebevíce!

Má pak ještě nějaký smysl institut obchodního tajemství? Proč jsme papežštější než bruselští papežové? Tím naznačuji, že ani evropské právo po nás podřazení pivovaru Budvar nepožaduje! Prostě nepožaduje. I když jako Jihomoravák mám raději vínko než pivo, tak s obavami jihočeských pivovarníků a jejich právníků plně odborně soucítím a rozumím jim.

Proto do značné míry vítám aktuální návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), aby zmíněný státní pivovar byl z povinnosti zveřejňovat smlouvy na internetu „vytáhnut“. I když je mi jasné, že ze strany různých „nejčistších“ a „nejprůhlednějších“ politiků a „nejtransparentnějších“ neziskovek si tento návrh vyslouží jistě hodně negativních reakcí.

Nejsem ani členem KDU, ani nejsem nijak majetkově či pracovně provázán se zmíněným pivovarem, jen bych se nerad dožil doby, kdy i firmy budou řízeny jako stát.

Autor je právník a VŠ pedagog.