Benjamin Kuras;

Benjamin Kuras; Zdroj: Archív

Půst jako dieta

Smažte v oleji, mažte margarínem. Nesaturované tuky místo saturovaných. Polynesaturované lepší než mononesaturované. Omega-3 ano, omega-6 ne. Žádná vejce, samý cholesterol. Cukr smrtelnější a návykovější než nikotin. Červené maso, zdroj rakoviny. Červené víno, úspěšný protilék. Jenže alkohol – požírač mozkových buněk. Umělé koncentráty, ochucovače, barviva a příměsi, jistá smrt. Zpívá světové zdravotnictví jednu dobu, a to vědecky osvíceně.

A pak zase zpívá jinak – stejně osvíceně. Margarín ucpává cévy, vraťte se k máslu. Vaječný cholesterol je laskavý, na rozdíl od toho nelaskavého. Takže jezte víc vajec, míň sádla. Oleje na smažení působí rakovinu, srdeční vady, demenci, žaludeční vředy, vysoký krevní tlak a deformace v těhotenství. Takže smažte raději zase na sádle. Ozývá se z Oxfordu. Fatální účinky cukru, koncentrátů a umělých příměsí jsou vědecky neprokázané, ozývá se z Kalifornie. Čokoláda škodí. Čokoláda prospívá. Čokoláda ani neškodí, ani neprospívá, ale povzbuzuje dobrou náladu.

Omega tuhle, omega támhle. Aldehydy, šmaldehydy. Lipidní oxidace. Mitochondriální tvoření reaktivních oxygenů. Hyperbarická oxygenní toxicita. Apotopsis a necropsis.

A nejnovějším vítězem vědeckého bádání je – hádejte – „skutečné jídlo“. Definované jako „dieta minimálně zpracované potravy, blízká přírodě“. Jestli ještě něco takového v některém koutku Evropy existuje, můžeme tomu dát sbohem po podpisu transatlantického obchodního a investičního partnerství TTIP. Pak už nebudeme vůbec vědět, co jíme. On ten nový partner se totiž zároveň chystá zakázat svým státům potravinové označování ingrediencí a modifikací, čímž se k nám z Ameriky vrátí nekontrolované potravinové sajrajty všeho druhu.

Takže jediná spolehlivá dieta bude půst. Na ten se sice taky umírá, ale v plném zdraví.