Nová pohonná hmota

Nová pohonná hmota Zdroj: Čtenářka projíždějící Jindřichovým Hradcem

Rum u pump: Konečně smysluplná směrnice EU!

Naše čtenářka nám zaslala sváteční fotografii z Jindřichova Hradce. Přestože se nepodařilo následkem Vánoc ověřit, zda se podobně upravují všechny benzinové pumpy, vidíme za touto netradiční iniciativou novou směrnici Unie!

Při silnici z Jindřichova Hradce na Vídeň leží benzinová pumpa. Když pozorně prozkoumáme stojan, zjistíme, že se u ní dá čepovat nejen do nádrže automobilu, a nejen benzin a nafta.

Fotografie je pravá, nejde o fotomontáž, ale následkem vánočních svátků nejde na ministerstvu dopravy zjistit, zda se jedná o experiment, nebo o začátek nového trendu, který zavede rozlévání alkoholických nápojů na všech benzinových pumpách v České republice. Nechci ovšem čekat se sdělením nového roku, proto se k interpretaci této podivnosti uchýlím k našemu nejmenovanému zdroji v Bruselu.

Podle něho se Jindřichohradecko stalo pokusnou enklávou Bruselu, kde se rozbíhá experiment pro zvýšení bezpečnosti silniční dopravy. Statistiky dopravních nehod ukázaly, že většina řidičů prožívá v momentě, kdy dojde k nehodě, a chvíle před ní zvýšený stress. Proto jim často zaosciluje pozornost a způsobí zcela zbytečnou dopravní nehodu - ale často s tragickými účinky. Proto se Brusel rozhodl experimentálně zavést u benzinových pump rozlévání alkoholu. Lze předpokládat, že když si řidiči při tankování pohonných hmot dají dva nebo tři panáky, poklesne jim hladina stressu a s tím poklesne i míra nehodovosti na našich silnicích.

Přestože řada směrnic EU bývá kritizována pro svoji zbytečnost a byrokratičnost, myšlenka čepovaného rumu u benzinových pump je nosná a já věřím, že se brzy podobně vybavené pumpy objeví po celé republice.

Nová pohonná hmotaNová pohonná hmota|Čtenářka projíždějící Jindřichovým Hradcem

P.S.: Směrnici EU jsem si sice pro pobavení čtenářů vymyslel, jindřichohradecká pumpa s čepovaným rumem místního výrobce ale zůstává realitou.