Skupina Ortel

Skupina Ortel Zdroj: ČTK

Šikanovat sponzora kvůli Ortelu teď, po soutěži? Nepřehánějme to

Intelektuální elity se chvílemi projevují, ehm, nahnědle. Petice za distanc sponzora Slavíka od kapely Ortel je příkladem volání po cenzuře, volání po mimosoudním trestání nežádoucích subjektů na základě úradku moudrých. Takže musím Ortel hájit, i když ho mám rád jak osinu v zadku.

Bývaly doby, kdy petice spisovatelé sepisovali za účelem obhajoby svobody slova. Nyní se lidé pera sdružují v petici proti fair play.

„Standardní úlohou generálního partnera jistě není kádrovat vítězné interprety. Toto ovšem neplatí, pokud jsou hodnoty interpreta v přímém rozporu s deklarovanými hodnotami sponzora a sponzor se tak dopouští pokrytectví a kompromitace své značky,“ stojí v petici, kterou podepsali spisovatelky a spisovatelé Petra Hůlová, Adam Borzič, Ivan Binar, Irena Dousková, Vít Janota, Jan Burian, Jonáš Hájek, Ondřej Hanus a Básník Ticho.

Je mi to nepříjemné, že se fakticky musím zastat Ortelu, ale nezbývá nic jiného. Sponzor, na kterého se petice obrací, už svůj názor formuloval jasně:

„Naše firma se v žádném případě neztotožňuje s rasistickými, xenofobními a dalšími názory v hudbě nebo kdekoli jinde ve společnosti,“  řekl médiím generální ředitel firmy Karlovarské minerální vody Alessandro Pasquale - nejvyšší pan Mattoni. Firma je sponzorem ankety Český slavík, kde letos zářil Ortel.

Pokud má intelektuální elita potřebu někoho korencovat, ať korencuje české posluchače, kteří kapelu nominovali. Případně mohou po Mattoni chtít, aby příští rok dala do podmínek sponzorství, že se nebudou přijímat nominace kapel šířících xenofobii či zpěváků s neonacistickou minulostí. Nyní, po proběhnutí soutěže a po anketě, však už nelze podle elementárních zásad fair play Ortelu jejich umístění upřít.

Pokud mají spisovatelé pocit, že by měla Mattoni natočit klip, kde lahvičkami minerálky rozbíjejí cédéčka Ortelu, je to hezké, je to malebná představa, ale nelze to brát vážně. Realita je neúprosná: Proběhlo všelidové hlasování a dvakrát bodoval Ortel. Neporušil pravidla soutěže. Je vítězem, i když se všichni soudní občané hluboce stydí.

Ultrapravice se nijak netrápí dodržováním zákonů a principů rovnosti. Proto nesmíme být stejní. Demokracie nad ní totiž může zvítězit jen tehdy, když bude měřit všem stejně, když přizná rovná práva i ultrapravičákům.