Lucie Bittalová, autorka projektu Měsíc Raka, který pomáhá šířit osvětu ohledně prevence rakoviny děložního čípku.

Lucie Bittalová, autorka projektu Měsíc Raka, který pomáhá šířit osvětu ohledně prevence rakoviny děložního čípku. Zdroj: Facebook Lucie Bittalové/Měsíc Raka

Rekviem za Lucii Bittalovou

Dámy a zadaní pánové, chcete se přidat k zádušní mši za zesnulou aktivistku Lucii Bittalovou? Jděte - jste-li žena, nebo pošlete svou partnerku - jste-li muž - na preventivní vyšetření rakoviny děložního čípku!

Osobně jsem Lucii nikdy neviděl, ale na Facebooku jsme se potkávali léta, dávno předtím, než se stala slavnou vytrollením pošuka Kohouta. V sobotu jsem se dozvěděl, že zemřela - a nedá mi to, abych za ní nenapsal pár řádek. Lucii bylo, když zemřela, sedmadvacet let. Je strašlivé a nesmyslné, když umře sedmadvacetiletá holka. Lucii se ale v jednom úhlu pohledu podařilo smrti uniknout. Dala totiž - ve svých sedmadvaceti letech - své smrti nějaký vyšší, jí samotnou přesahující a přetrvávající smysl.

Lucie žila jako normální veselá mladá holka, vášnivá diskutérka i aktivistka a trochu sluníčková veselá holka, která kašlala na gynekologickou prevenci. Později začala pracovat pro Hate Free Culture, a asi před pěti měsíci jí při gynekologické prohlídce, ke které se konečně dokopala, našli pokročilou rakovinu děložního čípku. V České republice ročně zaznamenají asi 1000 nových výskytů rakoviny děložního čípku, přibližně třetina nemocných karcinomu podlehne.

Lucie zůstala aktivistkou i v těžké situaci. Ze své nemoci, ze svého niterného a jistě více než bolestnému příběhu neváhala udělat v podstatě online přenos v rámci její akce Měsíc raka. Jejím cílem bylo varovat ostatní holky, které kašlou na prevenci, a dotlačit je k pravidelným preventivním prohlídkám. Protože když na ně nebudou chodit, mohou dopadnout jako ona.

 

V nejlepším na ní vzpomínají její přátelé. Erich Krömer, Luciin kamarád, pietně na její zdi píše: "Před rokem a půl jsme s Lucií a dalšími pokořili Říp a já doufám, že se s ní jednou, třeba na nějakým nebeským Řípu, zase potkám. Bylo mi ctí tuhle skvělou bojovnici, která mi pod okny venčila králíka :-), poznat.. Co jen dodat... Holky (ale i kluci), nebuďte blbý a choďte na preventivku, rak je kunda! A Lucko, to pokažené sobotní ráno ti stejně jednou vyčtu!"

Byla to nesmírně statečná holka, a my bychom neměli na její odkaz zapomenout. Ne postavit jí pomník, tomu by se sama vysmála. Ale zavést podobnou tradici, jakou se stává Movember. U Martina Veselovského v DVTV Lucie před několika týdny Lucie prohlásila: „Stačilo by mi, kdyby díky mně šly na prohlídku třeba jen 3 ženy“. Pokud vím, z jejích Facebookových přátel už byla na vyšetření většina žen.

Proto prosím - místo rekviem za Lucii: Ženy aktivistky, feministky, lékařští preventisté - pojďte vyhlásit den Luciiny smrti „dnem boje proti rakovině děložního čípku“, kdy by si všechny ženy na to krátké a nebolestivé vyšetření zaběhly!