Lucie Bittalová, autorka projektu Měsíc Raka, který pomáhá šířit osvětu ohledně prevence rakoviny děložního čípku.

Lucie Bittalová, autorka projektu Měsíc Raka, který pomáhá šířit osvětu ohledně prevence rakoviny děložního čípku. Zdroj: Facebook Lucie Bittalové/Měsíc Raka

TEREZA STONIŠOVÁ: Kopání do holky s rakovinou? Pro některé žádný problém

Je pozoruhodné, že někdo, kdo si říká sociolog, nebo jen „naštvaná matka“, má potřebu veřejně urážet osobu, která si zaslouží nejen podporu, ale také velký dík. Lucie Bittalová, známá aktivistka z HateFree Culture, bojuje s rakovinou děložního čípku a rozjela kampaň Měsíc raka na podporu prevence této choroby.  Proč do ní veřejně kope například sociolog Petr Hampl? 

Lucie onemocněla rakovinou děložního čípku, tedy nemocí odhalitelnou pravidelnými návštěvami gynekologa. Její projekt Měsíc raka, který běží do 22. července, vybízí k pravidelným gynekologickým prohlídkám. Na stránkách projektu Lucie otevřeně hovoří o své nemoci. Snaží se ze všech sil, aby ženy preventivní prohlídky nezanedbávaly, aby se jim nestalo to, co jí. V rozhovoru pro DVTV řekla, že se jí dostalo velké podpory, a že těch negativních reakcí vlastně ani moc nebylo.

Z nějakého nepochopitelného důvodu se však nyní negativní reakce vynořují, přičemž v žebříčku hyenismu vede po všech stránkách vystudovaný sociolog Petr Hampl, který o Lucii napsal: „Lucie Bittalová je fenka mopslíka na vodítku Bohouše Sobotky, kterou parodie na státníka s širokým úsměvem používá k tomu, aby ubližovala občanům, kteří v něčem nesouhlasí s vládou. Je mimořádně zuřivá, je to lhářka, a je na to hrdá,“ píše podporovatel Martina Konvičky, známého svým hnutím Islám v České republice nechceme.

Následuje pasáž, kterou těžko lze nazvat jinak než slovním blitím, v níž se Hampl zastává „naštvané matky“ Evy Hrindové, která spatlala elaborát o tom, že Luciina kampaň je vlastně úplně pomýlená. Hrindová sice není gynekoložka, ani lékařka jiného zaměření, nicméně přesně ví, že k prevenci rakoviny děložního čípku přispívá nejen preventivní prohlídka. „Rakovině děložního čípku se dá z velké míry předcházet, protože její původ je víceméně znám. Ale prevencí opravdu není jen to, že chodíte pouze pravidelně na prohlídky ke gynekologovi - tím nemoc jen dříve diagnostikujete, což je dobře. Ale nestačí to. Je třeba žít zdravě a poctivě,“ píše samozvaná odbornice Hrindová. Jeden by mohl nabýt dojmu, že tato paní je erudovaná, na slovo vzatá profesionálka ve zmíněném oboru. Těžko ale říct, co Hrindová opravdu dělá, kromě toho, že se na svém blogu zasvěceně vyjadřuje ke všemu. Od islámu po motivaci Lucie Bittalové, která je podle ní „nějaká divná“.

Na případu je také pozoruhodné, jak Konvičkovi bojovníci a různá další stvoření pohybující se po Facebooku, přemítají, kdo vlastně tu kampaň Lucie platí – většina oněch angažovaných plátců DPH si usmyslela, že samozřejmě daňoví poplatníci, čili nikdo jiný než oni sami.

Fakt, že kampaň Lucie sice rozjela s pomocí aktivisty Matěje Hollana a dnes i náměstka primátora Brna, ovšem rozhodně ne za peníze daňových poplatníků, zůstává kritikům asi utajen. Ba co víc, Lucie to dělá zadarmo a její cíle nejsou zištné – chce prostě pomoci ostatním, aby také nedostali rakovinu.

Podporu Lucii v souvislosti s událostmi posledních dnů vyjádřila například bloggerka, autorka a novinářka Lucie Sulovská, která se na Facebooku veřejně tázala Hampla a Hrindové, co si myslí o případech jiných nemocných – o britském chlapci Stephanovi, který onemocněl rakovinou, a o své nemoci psal na svém blogu, a Janu Kaczkowském, polském katolickém knězi, který o své nevyléčitelné rakovině veřejně dosud promlouvá. A, jak píše Sulovská, to jej udržuje při životě.

„Ráda bych se zeptala Evy Hrindové a Petra Hampla, co si myslí o těchto dvou případech - jeden je mrtvý, druhý živý, aby to bylo vyvážené - a jejich divných kampaních, zda si svoji rakovinu zasloužili a proč exhibují na veřejnosti, místo aby si v klídku někam zalezli a umřeli,“ píše dále na svém Facebooku. Hrindová na dotaz zareagovala, v podstatě ale neodpověděla na položenou otázku, jen odcitovala to, co jsme si už mohli přečíst na jejím blogu. A samozřejmě, nechtěla se nikoho nějak dotknout. Místo pokory přišla spíše sebelítost. To Hampl nezareagoval vůbec.

Závěrem je snad už jen nutné podivit se nad tím, proč se tolik nenávistných reakcí zaměřuje na politiku, kterou Lucie vyznává – na její názory a aktivismus, který s tím, že chce pomoci ženám nedostat rakovinu, nijak nesouvisí.

Přeji ze srdce Lucii Bittalové hodně sil a hlavně uzdravení. A také méně pseudobojovníků, jakými jsou Eva Hrindová, Petr Hampl a Martin Konvička.