Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice - ilustrační snímek

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Hladovku uprchlíků je třeba podpořit!

Uprchlíci v Drahonicích na protest proti tomu, že je s nimi zacházeno podle evropských zákonů, zahájili protestní hladovku. Je to štěpná myšlenka, jež by se měla co nejrychleji rozšířit do všech uprchlických zařízení.

Uprchlíky, kteří ilegálně vstoupili do naší republiky a nechtějí tu hledat útočiště, nepožádali zde o azyl, ubytováváme v detenčních zařízeních — před jejich vyhoštěním. Tam by si teoreticky měli platit stravu z peněz, jež mají u sebe, v praxi však řada z nich nemá peníze a jí na náklady českých daňových poplatníků.

V úterý začalo asi dvacet Iráčanů držet hladovku. Šlo o reakci na odvoz přibližně čtyřiceti uprchlíků, jež české úřady ze zařízení poslaly šupem do Rakouska. Postup podle dublinských dohod, kdy se uprchlíci vracejí do země, kudy do EU vstoupili. Tedy — postup podle zákonů, které zde platí. Uprchlíkům v Drahonicích se to ale tak nelíbilo, že začali protestně hladovět, a nyní se počet hladovkářů v ubytovacím zařízení pohybuje kolem čtyřiceti.

Domnívám se, že je to iniciativa, již by měly úřady podpořit. Měly by povolit hladovkářům osobní agitaci v každém dalším uprchlickém zařízení a co nejintenzívněji, včetně mobilní aplikace, by protestní hladovky v uprchlických zařízeních měly samy úřady — především Cizinecká policie — šířit.

Správa uprchlických zařízení totiž denně zajištěným strhává 112 korun za stravu — ale často z peněz, které nemají. Takže jim to platíme my. Pokud v současnosti drží hladovku čtyřicet vězňů, dělá to dohromady úsporu pro náš stát skoro čtyři a půl tisíce korun denně. Což není moc, ale dobrý hospodář šetří každou korunu. Proto by bylo nejlepší, kdyby protestní hladovku začali okamžitě držet všichni ilegální imigranti, kteří nemají peníze na placení jídla z vlastní šrajtofle. Nikým nevyžádané výdaje s migrací — přestože nás vlna zatím míjí — jsou vysoké, takže ušetřených pár desetitisíců rozhodně neuškodí.

Na závěr tohoto textu bych však chtěl další uprchlíky upozornit, že hladovka není ten nejúčinnější prostředek, jak se vyhnout zvůli českých úřadů, jež bezohledně postupují podle zákona. Mnohem lépe se ilegální imigranti zvůli Čechů vyhnou, když sem nebudou jezdit.