Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman jako islamofob, utajený Reflex a mizerná studie orgánu Rady Evropy

Prezident Miloš Zeman a poslanec Tomio Okamura se dostali do hledáčku Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti, která je orgánem Rady Evropy. Její nová zpráva o České republice, která byla zveřejněna v úterý 13. října, je místy k oběma politikům i celé zemi velmi kritická. Jenže použité argumenty jsou někdy zpracovány hodně ledabyle a slova jsou vytržená z kontextu.

Například zpráva „objevila“, že Miloš Zeman je „otevřeným nositelem protiislámských názorů“. Jenže prezident opakuje v případě muslimů a islámu to samé už mnoho let. Navíc to mnohdy říká v určitém kontextu. Co z toho pak dál rezonuje ve veřejném prostoru, je zcela jiná věc. Zpráva orgánu Rady Evropy v tomto případě uvádí:

„Jakkoli je v České republice jen málo muslimů, došlo v poslední době k nárůstu islamofobie. I samotný prezident je považován za otevřeného nositele protiislámských názorů; v roce 2011 údajně v rozhovoru pro jeden časopis prohlásil, že umírněný muslim je contradictio in adjecto, neboli protimluv, stejně jako je contradictio in adjecto spojení umírněný nacista.” Rovněž prohlásil, že „islám není náboženstvím míru a už vůbec ne tolerance, nýbrž náboženstvím nenávisti”. Jako zdroj slov v uvozovkách je uváděn překvapivě britský týdeník The Economist z roku 2013.

Slova Zemana, kde poměrně zeširoka popisuje možné problémy s islámem pro Evropu a svět, ale nezazněla údajně. Zazněla v srpnu 2011 v rozhovoru pro časopis Reflex a byla pak komentována i v jiných médiích. Problémem zprávy Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti (European Commission against Racism and Intolerance – ECRI), což je údajně nezávislý orgán Rady Evropy monitorující oblast práv člověka, zaměřený zejména na otázky související s rasismem a nesnášenlivostí, je, že si prostě vytrhla z rozsáhlého textu dvě věty a bylo vymalováno.

Nejde vůbec o to, zda se Zemanem někdo v jeho mimořádně kritickém pohledu na islám souhlasí či nikoli, ale o to, že to řekl v poněkud jiném kontextu.

Zpráva komise na velkém prostoru popisuje zákony a normy v Česku, které se věnují řešení diskriminace, nesnášenlivosti a rasismu. Hodně stran je věnováno Romům, protože tato problematika je považována za neúspěšně řešenou. Ovšem tvrzení, že hlavním „nesnášenlivcem“ je vlastně poslanec (předtím senátor) Okamura, se na pravdě samozřejmě také nezakládá.

Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti kdysi vznikla jako orgán, který se bude věnovat i sledování projevů antisemitismu. Ten je na starém kontinentu zjevný a spíše sílí. Jenže to se ve zprávách komise pro různé země objevuje jen okrajově, či vůbec ne. Důvod? Neznámý. Nebo to tak někomu dokonce vyhovuje?

To, že se někdo snaží poukázat na projevy nesnášenlivosti, diskriminace a rasismu v Evropě, je jistě práce záslužná. Ovšem povrchnost, s kterou se to dělá právě v orgánu Rady Evropy, je zarážející. Zbývá proto otázka: Někdo snad za to ještě někomu platí?

Zde jsou některé věty Miloše Zemana z roku 2011 na audio nahrávce v rozhovoru pro Reflex:

Celou zprávu Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti najdete v češtině zde: 

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Czech_Republic/CZE-CbC-V-2015-035-CZE.pdf