Trojexpozice krvavého Měsíce

Trojexpozice krvavého Měsíce Zdroj: Stephen Barnes

JAN JANDOUREK: Přinese krvavý Měsíc konec světa? Ne, ten si způsobíme sami

Jako by nebylo dost uprchlíků a dění na střeše Hradu, věci se zanedlouho zkomplikují i na nebesích. Měsíc se v noci na pondělí 28. září zabarví do krvava a celý jev bude trvat asi hodinu. Bude to poslední ze čtyř úplných zatmění Měsíce po sobě. Takzvaná tetráda prý přinese něco strašného.

Máme se na co těšit. Jak nám sdělila už loni v předstihu třeba TV NOVA: „‘Slunce se ponoří do tmy a měsíc bude krvavý, než přijde velký a strašlivý den,‘ varuje bible (Joel, 2:31). Těžko říci, zda se proroctví vyplní.“ Pokud jde o slunce, to se samozřejmě nikam neponoří, nemá kam. Pokud jde o temnotu, vyřeší si je z vlastních zdrojů.

Co se ale bude dít s Měsícem? Vysvětluje to National Geographic: „Tento astrologický jev může nastat pouze, když je Měsíc v úplňku a existují tři druhy: polostínové zatmění, částečné zatmění a úplné zatmění. I při úplném zatmění je Měsíc vidět. Je to způsobeno refrakcí slunečního světla v horních vrstvách zemské atmosféry. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí natolik, že je stále slabě vidět. Protože nejvíce se láme červené světlo, má Měsíc při zatmění narudlou barvu.“

Pokud budeme věřit zastáncům tajemna, přijde něco hrozného. Za posledních 500 let se objevily čtyři krvavé Měsíce během krátké doby jen třikrát. Při prvním jevu byli Židé vyhnáni ze Španělska (1493), pak vznikl stát Izrael (1949) a nakonec nastala arabsko-izraelská válka (1967). A teď to přijde zase. Jistí věřící čekají, že se na Zem vrátí Ježíš Kristus, a další nějakou velkou událost, kde bude hrát hlavní roli Izrael.

Že něco hrozného přijde, je jisté, protože to ono vždycky. Jen se lze obávat, že pokud se bude dít něco krvavého, nejpíš si za to budeme moci sami.

Úplné zatmění Měsíce i obří Mars. Páteční obloha nabídne nevídanou podívanou >>>