Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Orientalisté islám nedají!

Po besedě s honorárním konzulem súdánské vojenské junty panem Pelikánem jsem o besídce napsal sloupek na web. Vzápětí začaly chodit maily z Orientálního ústavu Akademie věd. Na islám jim prej nemáme šahat...

Sotva vyšel můj text o tom, jak orientalista Pelikán uráží Židy, dostal jsem mail. Mail se netýkal Pelikánova tvrzení, že se Židé „kinklají a blekotají u Zdi nářků“. Naopak - napadal mne:

„Jen jsem chtěl stručně reagovat na Váš článek o nedávné debatě o islámu na Arcibiskupském gymnáziu. Předně vůbec nechápu Vaši útlocitnost v otázkách náboženského cítění, Vy sám si přece libujete v urážení muslimů, to má přece dnes čtenost, lidi Vám zatleskají. Ale píši Vám kvůli něčemu jinému: Od Dr. Pelikána byste se od islámu mohl leccos přiučit, jeho erudice si vážím, jistě o něm ví o poznání více než pologramotný aktivista Lhoťan - no a místo toho, abyste s ním dokázal vést polemiku, tak jej přes Reflex urážíte, hrdino. Gratuluji!“ Podepsán Dr. Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu. Vzápětí přišel další email, už na adresu online:

„Pokud by ve třicátých letech existoval internet, poučené články o Židech by vypadaly patrně asi nějak podobně jako současná tvorba pana Jiřího X. Doležala věnovaná muslimům. Jistě, islám je dnes velké téma, vyvolává silné emoce a je potřeba o něm kriticky přemýšlet a debatovat, nic ovšem dle mého soudu neospravedlňuje štvaní a urážení lidí odlišné víry, vyvolávající nenávist a útočící na nejnižší lidské pudy. Jistě, chápu, že "mediální islám" dnes tak spolehlivě přitahující čtenáře je vcelku selektivní hrou, o níž nemá příliš smysl zde polemizovat, jsem však, patrně naivně, přesvědčen, že existuje jistá elementární míra slušnosti a aspoň minimální práh znalostí, pod níž by novinář neměl klesnout.“

Pochopil jsem, že jsem FUJ - ale bohužel pan Ostřanský neuvedl, čím jsem porušil onu „elementární míru slušnosti“. I poslal jsem dotazy, na které vzápětí přišly odpovědi:

JXD: Čím to, že řada českých orientalistů jsou antisemité a nekriticky obdivují islám?

BO: „Nesouhlasím s tvrzením, že čeští orientalisté propadají antisemitismu a zcela nekritickému obdivu k islámu.“

JXD: Považujete výrok pana Pelikána, že "Židé blekotají u Zdi nářků", za urážlivý? A považujete za normální, aby nějaký člověk urážel modlitbu jiné víry?

BO: „Zmíněný výrok Dr. Pelikána pokládám za součást jeho osobitého projevu, podobná slova by, jak jej znám, možná použil i v případě muslimů (jak třeba mlátí hlavou o koberec). Není to právě uctivé, ovšem nepokládám to za urážku něčí víry, tudíž Vaše reakce mi přijde zcela neadekvátní.“

JXD: V čem spočívá urážlivost mého textu o panu Pelikánovi?

BO: „Ta urážlivost tkví v tom, že se snažíte dehonestovat člověka, jemuž v debatě zkrátka nestačíte - a že Vy, který si tak libujete ve veřejném urážení muslimů, se do něj obouváte proto, že dle Vašeho soudu, znevažuje víru jiných. To pokládám za urážlivé a zároveň pokrytecké.“

Přestože jsem chtěl vědět, jaké urážení muslimů z mé strany má pan orientalista na mysli, tak na tuto následně zaslanou otázku už neodpověděl. Ale suma sumárum: Orientalista Pelikán může urážet jak mne, tak Židy, protože to patří k jeho rázovitému projevu. A on jen rázovitě projevil, že Židi blekotají a Žida Doležala by měli kamenovat - a na tom snad není nic špatného! Orientalista Ostřanský může urážet pana Lhoťana, o kterém píše, že je pologramotný, a taky to patří k jeho rázovitému projevu. A taky na tom není nic špatného. Když ovšem já nahlas řeknu, že považuji islám za největší ohrožení současnosti, tak tím islám urážím.

Gratuluji českým orientalistům, alespoň stran logické argumentace blekotají úplně stejné nesmysly jako jejich milovaný abú Bakr al-Bagdádí.