Petr Pelikán

Petr Pelikán Zdroj: reprofoto ČT24

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Islamolog Pelikán nepřijatelně zlehčuje teroristické vraždy v Tunisu

Díval jsem se na Události, komentáře a přestože jsem ten den ještě nehulil, najednou jsem si připadal, že jsem na šrot. Nebyl jsem - na intelektuální šrot byl host UK pan Petr Pelikán, islamolog a omlouvač teroristů.

Pana Pelikána pro jeho extremně proislámské a často i protislamistické postoje sleduji s velkým zájmem, bývá docela legrace, když se rozpovídá jak Mohamedův náborář. Proto jsem sledoval jeho vystoupení na téma čerstvého masakru v Tunisu s velkým napětím, co z pana znalce zase vypadne. Nezklamal.

Na závěr debaty se ho moderátor zeptal, jestli mají teroristické útoky na turisty nějakou oporu v islámu, když se tolik mluví o tradiční muslimské pohostinnosti. Pan Pelikán chvíli vypouštěl páru, a pak přirovnal masakr v tuniském muzeu, při kterém zahynulo (k momentu, kdy píšu tento text) dvacet turistů, ke stížnostem teplických občanů na arabskou klientelu. Jak ty vraždy, tak ty stížnosti jsou vlastně totéž, protože reagují na import cizorodých kulturních prvků.

Takže pan vědec si myslí, že podpisová akce proti nepořádku v parku je totéž, jako vyvraždit dvacítku turistů. Musím přiznat (sleduji ho dlouhodobě), že mne tento postoj pana Pelikána nepřekvapuje. Překvapuje mne ale, že vystupuje v České televizi. Tam ho nedocení a český národ jej jako hrdinu nepřijme. S jeho názory by mnohem lepší kariéru udělal, kdyby odcestoval do Sýrie a začal dělat tiskového mluvčího abů Bakrovi Baghdádímu, chalífovi Islámského státu.

Pokud pan Pelikán tuto myšlenku přijme za svou a skutečně odletí za lidmi, se kterými, jak ukázal v ČT, sdílí postoje a hodnoty, bude mi ctí mu z vlastní kapsy přispět na letenku. Lidé mají být tam, kam patří. A člověk, který bagatelizuje hromadnou vraždu a srovnává jí s občanskou peticí, patří mnohem spíš do Raqqá než do Prahy.