Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš chce použít pro financování státu úspory zdravotních pojišťoven

V uplynulých letech ministerstvo financí použilo k placení státních výdajů úspory různých státních institucí. Teď chce použít i zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven a ty se proti tomu logicky bouří.

Představte si, že byste si museli povinně převést svůj běžný účet k České národní bance a Andrej Babiš by mohl zůstatek na účtu použít na financování vládních výdajů. Přesně to se teď děje zdravotním pojišťovnám.

Ministerstvu financí se nedaří vybírat daně do státního rozpočtu, přesto minulý rok ministr financí hlásil, že si na stomiliardový deficit rozpočtu nepůjčil ani korunu. Použil totiž k placení výdajů státu zůstatky všemožných státních organizací. Tyhle peníze vyschly a tak si chce Babiš sáhnout na další peníze.

Ministerstvo předpokládá, že zdravotní pojišťovny by takto poskytly k financování státních výdajů zůstatky ve výši 12 až 16 miliard a vláda by tak ušetřila na úrocích, které by musela platit z dluhopisů, kdyby si tyto peníze musela půjčit na trhu, celkem až 400 milionů korun ročně.

Unie zaměstnavatelských svazů, která zastupuje i zdravotní pojišťovny, k tomu uvádí, že zdravotní pojišťovny nejsou státní, a „že  stát si již nyní de facto půjčuje peníze od pojišťoven tím, že různě zmrazuje platby za státní pojištěnce a pravidelně v relaci s růstem mezd nevalorizuje platby“.

Ministerstvo financí zkrátka neumí vybírat daně, a tak jen zahrnuje další a další instituce do jednotného systému vedení účtů, aby mohl jejich zůstatky použít na financování státu. Úřad se pak chlubí tím, že ačkoliv vybralo na daních o sto miliard méně, než kolik byly výdaje, státní dluh se nezvyšuje. Ale braní peněz různých organizací mimo státní rozpočet není nic jiného než vynucené půjčování. Čí peníze si vezme Andrej Babiš příště?