David Cameron

David Cameron Zdroj: Profimedia.cz

Britové ve volbách jasně rozhodli o vypsání referenda o vystoupení z EU. Začne vyjednávání

Staronový britský premiér David Cameron potvrdil, že platí jeho slib uspořádání referenda o členství země v Evropské unii. Cameron to řekl těsně po návratu od královny, která jej po vítězných volbách opětovně jmenovala předsedou vlády. Co to udělá s Evropskou unií?

Slib referenda o členství Spojeného království v EU byl jedním z hlavních taháků kampaně a Konzervativci slíbili v případě vítězství jeho uspořádní do roku 2017. Konzervativci zvítězili a už se ani nemůžou vymlouvat na koaliční partnery, protože mají jednobarevnou vládu.

Nemůžou si dovolit slib nesplnit, protože volby ukázaly, že třetí nejsilnější podporu mezi lidmi má Strana  za nezávislost Velké Británie (UKIP). Ta sice ve většinovém systému získala jen jedno křeslo a její lídr Nigel Farage těsně prohrál ve svém obvodě s kandidátem Konzervativců, ale jakýkoliv odklon od slibu by jen přihrál UKIPu další voliče.

Cameron bude chtít udržet Británii v EU, a tak ho čeká vyjednávání s německou kancléřkou Merkelovou a dalšími lídry členských zemí. Bude chtít dojednat změnu Smlouvy o fungování EU tak, aby Velká Británie získala zpět část pravomocí převedených na EU, zejména pokud jde o imigraci, která byla hlavním tématem volební kampaně.

Britský levicový deník The Guardian píše, že britské referendum je nyní realitou a ostatní lídři v Evropě by to měli vzít na vědomí. V britské vládě se musí vyřešit spor o znění otázky, jestli se budou voličů ptát, zda chtějí vystoupit z EU, nebo zda chtějí setrvat v EU. Guardian připomíná, že taktika vyjednání pár výjimek ze smlouvy zafungovala premiérovi Haroldu Wilsonovi, který v roce 1975 uspěl s referendem o vstupu do Evropských společensví.

Britské volby každopádně nepotěšily německou kancléřku Angelu Merkelovou a další zastánce pevné Evropské unie. Ti zainvestovali mnoho politického kapitálu do projektu EU a po neustávajících potížích eurozóny s Řeckem jim přibude problém s britským premiérem, který bude požadovat otevření smlouvy, výjimky pro svoji zemi a který dovolí svým občanům hlasovat v referendu o členství druhé největší ekonomiky v Evropské unii.