Josef Středula

Josef Středula Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Šéf odborů chce, aby živnostníci dostávali jen „třetinové“ ošetření. Nevidí si na špičku nosu

Předseda odborů Josef Středula uvedl, že pokud někdo platí jen třetinové zdravotní pojištění, měl by také dostávat třetinu ošetření v nemocnici. Vedoucí odborář si ale nevidí na špičku nosu. Podle stejné logiky by totiž i mnoho odborářů muselo dostávat podobné ošetření.

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula řekl: „Jestliže někdo platí třetinu toho, co ostatní, tak by normální logické vysvětlení mělo být, že dostane asi jenom třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně, a tak se to neděje.“

Středula tím narážel na to, že mnoho živnostníků platí pojistné na zdravotní pojištění jenom v základní výši 1797 korun měsíčně. Naproti tomu zaměstnancům se vyměřuje z platu sazbou 13,5 procenta, takže například za zaměstnance se mzdou 25 tisíc odvádí firma na zdravotní pojištění 3375 korun měsíčně. Nárok na zdravotní péči mají přitom oba stejnou.

Josef Středula ale zapomněl na to, že mnoho odborářů platí ještě méně na zdravotní pojištění než živnostníci. Pokud má zaměstnanec mzdu 10 tisíc, odvádí se za něj na zdravotní pojištění 1350 korun. Pokud má mzdu 13 tisíc, odvádí se za něj zdravotní pojišťovně 1755 korun měsíčně, to je stále méně, než kolik platí živnostníci. Pan Středula má samozřejmě vyšší plat než má mnoho chudších členů jeho odborového svazu. Řekl by jim ale do očí, že by měli v nemocnici dostat proplaceno jen třetinu operace srdeční chlopně a třetinu sádry?

Je nespravedlivé, když každý platí jinou částku a všichni mají nárok na stejnou péči. Než ale prosazovat, aby vláda živnostníkům navýšila platby, bylo by rozumnější změnit systém tak, aby si každý mohl vybrat pojištění, které mu vyhovuje a které odpovídá jeho životnímu stylu a příjmům.