Řecko ohrožuje „run na banky“, lidé vybírají vklady v obavě z výsledků voleb

Řecko ohrožuje „run na banky“, lidé vybírají vklady v obavě z výsledků voleb Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Řecko ohrožuje „run na banky“, lidé vybírají vklady v obavě z výsledků voleb

Řeckým bankám chybí hotovost a žádají centrální banku o nouzovou půjčku, uvedl řecký deník Kathimerini. Jen během prosince lidé vybrali z bank 3 miliardy eur. Řecké volby přitom již za týden ukážou i další budoucnost eurozóny.

Výběry vkladů začaly v souvislosti s vyhlášením předčasných voleb, které se budou v Řecku konat 25. ledna. V nich se očekává úspěch hnutí Syriza, které odmítá placení půjček, jež země dostala od EU a Mezinárodního měnového fondu v minulých letech.

Odmítá také rozpočtové škrty požadované Evropskou unií. Syriza sice nemá odchod z eurozóny v programu, ale protože nechce plnit unijní podmínky, mají lidé strach, že by mohlo být Řecko vypuzeno z eurozóny.

Podle německých médií uvažuje berlínská vláda o přehodnocení své dosavadní politiky udržení eura za každou cenu a východiskem by mohl být odchod Řecka z eurozóny. Jak píše Bloomberg, sliby Syrizy jsou „v rozporu s podmínkami věřitelů a mohou potenciálně vést k odchodu z eurozóny.“

Kdyby se tak skutečně stalo, nová řecká měna by musela devalvovat proti euru a lidem by se znehodnotily úspory v bankách. Proto hrozí „run na banky“ – lidé budou chtít vybrat eura v hotovosti teď, než aby se dočkali toho, že budou v budoucnosti jejich vklady v bankách převedeny na novou měnu s nižší hodnotou.

Žádostí o půjčku pro dvě velké řecké banky Eurobank a a Alpha Bank by se měla ve středu zabývat Evropská centrální banka. Řecko v podstatě už dvakrát zkrachovalo, ale nikdy to nebylo oficiálně přiznáno. Podobné půjčky už tamní banky dostaly podle agentury Bloomberg v letech 2011 a 2012, kdy Atény vyjednaly odepsání dluhů ve výši 200 miliard eur.

Od členů eurozóny, Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dostala řecká vláda půjčky v celkové výši 240 miliard eur.

Není zatím jisté, jak řecké volby dopadnou. Syriza nakonec vyhrát nemusí, protože u voličů může převládnout obava o úspory. EU se ale nakonec stejně bude muset zamyslet nad tím, jestli má smysl Řecku další půjčky poskytovat a jestli má smysl držet eurozónu pohromadě.