Martin Komárek

Martin Komárek Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Jeden velký přerod: Martin Komárek alias Pepa z hospody

Martin Komárek (Verze 2011) byl donedávna seriózní komentátor, se kterým člověk nemusel vždy souhlasit, ale ve svém oboru patřil k nejvýraznějším. Jeho články stály za zamyšlení. Martin Komárek (Verze 2014) je jiný. Už není nezávislým komentátorem, ale závislým představitelem jednoho politického hnutí. Přebírá nihilistický slovník svého šéfa Andreje Babiše, nenechávajícího na polistopadovém vývoji nit suchou.

V září 2011 Martin Komárek zveřejnil v MF DNES jeden ze svých svižných komentářů, který se jmenova „Miliardář Babiš prská jako Pepa z hospody“. Mimo jiné tehdy uvedl: „Česko-slovenský podnikatel a miliardář Andrej Babiš se svými výroky nevybíravě pustil do korupce v Česku. Prý se tu krade po miliardách. Začalo to v roce 2006. Mohou za to prý Topolánek, Bém, Dalík, Řebíček, Roman a pustil se i do prezidenta. Sám Babiš má ale ruce minimálně stejně špinavé… Kdybyste totiž mluvili s některým člověkem, které jmenuje Babiš, dozvěděli byste se totéž o něm. Dozvěděli byste se, že největší "obchody" s podnikateli uzavíral ve zlatých starých časech politicky poněkud naivní, ale jinak zdatný Stanislav Gross. A co by vám řekli, kdybyste se zeptali, kdo stál za jeho kartelem podnikatelů a politiků? Nemusíte hádat dvakrát. Prý Andrej Babiš… Pan miliardář je tak nabroušený proto, že pravostředá vláda mu pokazila miliardový kšeftíček s jednou plodinou. A tak teď prská. Nevíme, zda je pravda to, co bychom se doslechli o Babišovi - stejně tak jako nevíme, zda je pravda to, co Babiš říká o Dalíkovi a spol. Neříká totiž nic jiného než to, co Pepa Tvaroh u piva. Nepodložené zvěsti, že ten a onen kasíruje tolik a tolik od toho a toho. Pepa Tvaroh by ale do svého seznamu zahrnul i Babiše a jeho podnikatelské souputníky, co raději, jak se říká mezi VIP, vytvářejí obchodní příležitosti spíše se sociálními demokraty než s ODS a s TOP 09… Náš bohatec vlastně říká: Bez korupce se tu nedá uzavřít takřka žádný obchod. Sám však uzavírá obchody za stamiliony. Je on taková výjimka, nebo taky občas dá těm, co rádi berou - tedy, jak říká, politikům, soudcům a policii?“

Rychlá proměna

Co říká Martin Komárek, poslanec za hnutí ANO, o Andreji Babišovi dnes? „Obdivuju jeho strategický mozek, jak dotahuje věci do konce.“ Zároveň vydává knížku „Moc nemocných“ jednostranně účtující s polistopadovým demokratickým systémem, jak činí právě Babiš. „Já si skutečně myslím, že politické garnitury, které tu byly 25 let po listopadu 1989, nepomáhaly budovat stát. Ten stát chátrá, nevzkvétá a politici byli spíš brzdou rozvoje… Náš stát nefunguje,“ říká Komárek. V knížce neúprosně kritizuje kdekoho, na Andreje Babiše ale zapomněl. Ptát se, proč ta proměna, by bylo asi zcela zbytečné. Ale zkusme se zeptat za Komárka my, když on to už dělat nechce.

Hypotetické otázky pro Babiše

Martin Komárek, pokud by zůstal nezávislým komentátorem, by dnes jistě ministru financí pokládal řadu nepříjemných otázek. Například:

- Proč stále vykládáte, že stát je v rozvalu, když jej už deset měsíců spoluřídíte? Není náhodou v rozvalu i přičiněním vašich ministrů - odborníků, jako byl Antonín Prachař?

- Neustále kritizujete pravicové vlády, ale podle „Pepy Tvaroha“ jste byl součástí Grossovy klientelistické sítě. Proč hovoříte o „Palermu“, když vaše firmy podle otevřených zdrojů získaly jen od roku 2007 celkem 14 miliard korun z veřejných zakázek? Byl jste součástí tohoto Palerma?

- Pokud tvrdíte, že vám jde o transparentnost, zveřejníte všechny tyto smlouvy, když zůstáváte majitelem Agrofertu?

- Nemůžete některým lobbistům přijít na jméno, ale zároveň jste přiznal, že se patnáct let znáte s Ivo Rittigem. Tykáte si. Opravdu jste se po celou tu dobu bavili jen o tenise?

- Před volbami jste sliboval, že ušetříte 200 miliard korun lepším výběrem daní a ukončením plýtvání. Jak je možné, že se výběr daní v letošním druhém pololetí naopak zhoršuje, a zároveň zvyšujete provozní výdaje státu?

- Tvrdil jste, že budete pomáhat podnikatelům. Neměl jste náhodou na mysli jen velké firmy, když malé podnikatele zatěžujete další administrativní šikanou?

- Před volbami jste tvrdil, že bude líp. Dnes přiznáváte, že jste neřekl kdy. Zatím to vypadá, že líp bude zejména pro vaše firmy, že si to prostě pohlídáte. Co říkáte kritice vašeho střetu zájmů, zaznívající i na evropské půdě?

Komárek se nezeptá

Martin Komárek (Verze 2011) by měl na „našeho bohatce se špinavýma rukama“ jistě otázek mnohem víc. Martin Komárek (Verze 2014) se ho však na nic takového nezeptá. Spíše než seriózního komentátora připomíná onoho pověstného Pepu z hospody, ke kterému se dnes nehlásí.

Autor je konzultant, člen ODS.