Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: ČTK

Co vlastně dělá česká eurokomisařka Věra Jourová? Ani detektiv nic moc nenajde

Vzpomenete si ještě na paní Věru Jourovou? Tu sympatickou usměvavou političku, kterou do bruselské Evropské komise vyslal Andrej Babiš? Pokud byste totiž chtěli zjistit, co vlastně česká eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví dělá, tak to nebudete mít jednoduché.

Na oficiálních stránkách Evropské komise nic moc o ní nenajdete (pokud nemyslíme životopis a koho má v týmu). Například za listopad vám při hledání vypadne, že Věra Jourová se podílela na „Společném prohlášení u příležitosti Mezinárodního dne za odstranění násilí páchaného na ženách“ či dalším prohlášení k „25. výročí Úmluvy OSN o právech dítěte“.

Na respektovaném serveru euobserver.com, který každý den přináší zajímavé informace kolem dění v Evropské unii i Komisi, se Jourová nevyskytuje v listopadu v jediné zprávě. Ani EurActiv.cz, český zpravodajský portál o EU, nemá nic, co by popisovalo práci komisařky.

Na Facebooku Věry Jourové toho také moc nenajdete. Kromě informací o výše zmíněných prohlášení je zde z 25. listopadu fotka s popiskem, že se naše eurokomisařka setkala ve Štrasburku s redaktorem České televize Zdeňkem Velíškem. Komentovala to slovy - „moc milé“. 19. listopadu pak v Bruselu proběhlo její setkání s delegací volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. A kromě osobního „vyznání“ k 25. výročí listopadové revoluce jen jediná věc, která alespoň naznačuje pracovní aktivitu. Je ze 4. listopadu: „Chystám se na cestu do Ameriky. Čeká mě jednání ve Washingtonu o nových pravidlech ochrany dat. Jde o hodně, protože jednání trvají už dlouho a je třeba dospět k nějakému výsledku.“

Otázka tedy zní: Proč se vlastně vládní koalice tak dramaticky o místo eurokomisaře hádala? K čemu to bylo? Přitom zkušenosti s našimi zástupci v Komisi nejsou dobré ani z minulosti. Vladimír Špidla byl označován v Bruselu za „šedivého a nevýrazného“. Štefan Füle zase tak dlouho vyjednával za Komisi na Ukrajině, až tam vypukla válka. Uvidíme, zda se Věra Jourová vůbec s něčím zajímavým někdy objeví.