Jean Claude Juncker

Jean Claude Juncker Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Evropská unie čaruje peníze – hodně drahá reklama pro novou komisi

Předseda Evropské komise představil ve středu na zasedání Evropského parlamentu plán jak povzbudit ekonomiku kontinentu investiční injekcí ve výši 315 miliard eur (8800 miliard korun). Evropská unie však tyto peníze nemá. Bude je muset vykouzlit.

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker popsal na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku plán jak podpořit vznik pracovních míst a obnovit ekonomický růst prostřednictvím masivních investic. Evropská ekonomika totiž stagnuje a potýká se s vysokou nezaměstnaností. A tak si Unie prý myslí, že hospodářství spasí vyčarováním dalších peněz.

Komise plánuje zřídit nový Evropský fond pro strategické investice, který má být garantován penězi z rozpočtu EU a z rozpočtu Evropské investiční banky.

Podle plánu má vložit Komise do fondu 8 miliard, které byly původně vyčleněny na jiné výdaje. Investiční banka má „dodat“ 5 miliard eur, ty by ale také byly jinak použity na půjčky, které poskytuje. Evropská unie by pak poskytla garanci na dalších osm miliard eur, které by ale nevložila do fondu přímo, ale vystavila by jen záruku.

Jak bude tedy fond, ve kterém je hotovost jen 13 miliard, moci poskytovat úvěry ve výši 315 miliard? To už nikdo neříká, ale možnost se nabízí jen jedna jediná: Fond vydá dluhopisy nebo záruky. EU se zadluží nepřímo, skrze tento fond.

Když si banky a jiné finanční instituce nakoupí dluhopisy fondu, budou mít o to méně peněz na poskytování vlastních půjček podnikatelům. Nový evropský fond proto sotva vytvoří „nové“ investice. Poskytne půjčky, ale o to méně půjčí podnikatelům banky.

Komise popisuje na svém webu, jak vytvoří „nové“ investice vytvářením dluhů pro veřejnost naprosto nesrozumitelně, ale pro představu citujme: „Na každé jedno počáteční euro ochrany fondu by mohla být poskytnuta 3 eura financování na určitý projekt ve formě podřízeného dluhu. Vzhledem k tomu, že toto u daného konkrétního projektu vytváří bezpečnostní rezervu, je možné předpokládat, že soukromí investoři budou investovat do přednostních tranší daného projektu. Ze zkušeností EIB a Evropské komise vyplývá, že 1 euro podřízeného dluhu katalyzuje 5 eur v celkové investici: 1 euro v podřízeném dluhu plus 4 eura navíc v přednostním dluhu. To znamená, že 1 euro ochrany fondu vygeneruje 15 eur soukromých investic v reálné ekonomice, k čemuž by jinak nedošlo. Multiplikační efekt je 1:15.“

Juncker bude předsedou Komise pět let. Investice fondu ale mají mít dlouhodobý charakter, takže nejspíš přesáhnou horizont jeho mandátu. Teď to celé možná Junckerovi zvýší politickou prestiž. Když pak ale nebudou projekty fondu řádně spláceny, odpovědnost už neponese.

Jak říká Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen: „Junckerův investiční fond nese řadu rysů, které z něj činí pouhé politické PR. Coby nový šéf Evropské komise zkrátka musel přijít s něčím velkým, aby mediálně zapůsobil.“

Je vidět, že vrcholní politici EU hrají pořád své politické hry, ale jejich finanční čachry ekonomice nepomůžou. Takzvané nové investice jen vytěsní z trhu jiné soukromé investice a odpovědnost za nové dluhy ponesou jejich následovníci v budoucnu.