Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

TEREZA STONIŠOVÁ: Uvolněný Sobotka a přesný Pithart. Na Právnické fakultě se konala debata o Listopadu

Na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy se včera odpoledne konala debata řady (politických, ale nejen) osobností, které měly co dočinění s děním listopadovým. Na akademické půdě se sešli premiér Bohuslav Sobotka, senátor, ministr a advokát Jiří Dienstbier, také bývalý předseda vlády Petr Pithart a další.

Sobotka ve svém projevu mimo jiné pronesl, že v zemi panuje krize parlamentních stran. Není v nich mnoho lidí, a demokracie má tendenci se vyprazdňovat. Ve svém projevu, který přednesl na počátku debaty, shrnul – ne netradičně – význam Sametové revoluce. Poznamenal, že je dobré, že zde máme po roce 1989 svobodná média, i když většinou je nyní vlastní „vlivní podnikatelé“. Sobotka také zpětně poděkoval Gorbačovovi a nepřímo jej tak vyzdvihl, když prohlásil: „Musíme být vděční Gorbačovově reprezentaci za to, že v roce 1989 stáhla své síly z okupovaných území, mezi nimiž bylo i Československo.“

Mezi dalšími hosty byla dlouholetá novinářka Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová nebo třeba jeden z hlavních představitelů Občanského fóra a přítel Václava Havla Petr Kučera.

Hosté debaty se pochopitelně nevyhnuli tématům, která jsou aktuálnější i přes to, že debatu právnický spolek Všehrd zorganizoval především kvůli listopadovému výročí. Petr Pithart otevřeně prohlásil, jak je nyní snadné kopat do odkazu Václava Havla, když před revolucí ani během ní a ani po ní, „by si to nedovolil“ – Pithart, který na Právnické fakultě přednáší politologii, sice nejmenoval, všichni však dobře věděli, o kom hovoří. Upozornil také na trend, který „během celého svého mandátu prosazoval jak Václav Klaus, tak nyní Miloš Zeman,“ – snaha odstranit zde občanskou společnost, tedy přesný opak toho, o co usiloval právě Václav Havel. „Miloš Zeman často říká, že kdo neprošel volebním peklem, nemá do ničeho co mluvit. To je úplně špatně! A je to přesně obráceně – on nám tím říká, založte si politickou stranu, nechte lidi, ať vás zvolí, a pak něco říkejte. Jenže zde musí fungovat právě princip občanské společnosti,“ řekl Pithart. Petr Kučera pak zareagoval. „Václav Klaus občas říkal, že kompromis je pro něj sprosté slovo. Pro mě je základem demokraciie.“

Možná i uvolněná atmosféra akademického, nikoli politického prostředí, rozvázala premiérovi Sobotkovi jazyk ohledně jeho spolupráce s Andrejem Babišem. Na dotaz, jak s Babišem vychází při politických jednáních, odpověděl, že je to na jednu stranu nepohodlné, protože vlastně do poslední chvíle není jasné, jaké má ANO k dané věci stanovisko („...oni volební program sice měli, ale vlastně se ta praxe jej pak tolik netýká...“), na druhou stranu také prohlásil, že „...je to ale dobré v tom, že stanovisko Babiše rovná se okamžitě stanovisko celého ANO,“ přičemž se Sobotkovi tímto výrokem podařilo rozesmát celý sál.

Tečkou za debatou by mohl být dotaz, který trochu rozzlobil Petra Pitharta. Neměli bychom zakázat komunistickou stranu? Pithart ale vysvětlil, že v demokratické společnosti nejsou, a neměly by existovat páky k tomu, aby se nějaká politická strana zakazovala. „A ani bezprostředně po Listopadu by to nebylo možné, to by musel Václav Havel vykouknout z okna a vyvolat, že komunisty zakazuje, a že jeho ochranka to zařídí. My jsme tu polistopadovou éru chtěli vystavět demokraticky,“ vysvětlil.