Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Profimedia.cz

Proč dostane slovenský premiér Fico vyznamenání? Je přítelem Zemana, jinak neudělal nic

Dělal to už Václav Havel a Václav Klaus. Udělovali státní vyznamenání svým přátelům. Někdy podle zásluh, jindy se o jejich rozhodnutí dalo pochybovat. V tomto trendu pokračuje i Miloš Zeman. V úterý má předat řád slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Údajně za prohloubení dobrých vztahů mezi Čechy a Slováky. Jenže Fico v tomto směru neudělal nic zvláštního.

Že jsou vztahy mezi Českem a Slovenskem vynikající, o tom totiž nerozhoduje ani Zeman, ani Fico. Je tomu tak proto, že oba národy se dokázaly před více než 20 lety rozejít v poklidu a velmi inteligentně. Největší zásluhu na tom, že jsou vztahy a styky naprosto nadstandardní, mají především samotní občané obou států. Ne politici, ti v tom hrají spíše role statistů.

Fico byl dlouholetým přítelem expremiéra Jiřího Paroubka a podobný vztah má i se Zemanem. To ještě ale neznamená, že vztahy s Českou republikou někam výrazně posunul, že něco zvláštního v tomto směru udělal. Ostatně, nikdo o ničem podobném u nás nemá potuchy. Slovenský předsedy vlády vykonává pouze „normální provoz“, který je v podstatě očekávaný. A to je na udělení významného ocenění dost málo.

Pokud chtěl Zeman skutečně zaujmout a něčím zajímavým překvapit, mohl dát „metál“ například německé kancléřce Angele Merkelové, která je skutečným hybatelem dobrých vztahů mezi národy Evropy. Platí to i pro Česko. Zajímavé osobnosti by se jistě našli i v Polsku, či na samotném Slovensku a nemusí to být hned politici.

Merkelová například obdržela před několika lety nejvyšší americké civilní vyznamenání, Prezidentskou medaili svobody. Tu uděluje prezident Spojených států lidem, kteří významně přispěli nejenom k výborným vztahům s USA, ale i ke světovému míru nebo za kulturní a jiné celoživotní úsilí. V tomto směru neudělal Robert Fico v případě Česka podstatě nic.