Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Izraelské stažení ze Západního břehu by znamenalo spáchat sebevraždu

Zkušenosti Izraele s Gazou jsou natolik negativní, že by Izraelci udělali chybu, kdyby se stáhli i z dalších oblastí pod správou Palestinské autonomie.

Jak uvedl izraelský deník Haarec ministr pro strategické záležitosti Juval Steinitz, který je znám svými nekompromisními názory na obranu země, tvrdě odsoudil mezinárodní tlak na Izrael, jehož cílem je dosažení dohody s Palestinci ohledně Západního břehu. Konstatoval, že něco takového by za současných podmínek znamenalo spáchat sebevraždu. V interview pro Bloomberg TV připomněl izraelské zkušenosti z Gazy od roku 2005, kdy došlo k jednostrannému stažení izraelských vojáků. Stejně tak připomněl současné události v Iráku a Sýrii. To všechno jsou důvody, proč by stažení ze Západního břehu znamenalo pro Izrael existenční ohrožení.

Džihád kvete

Je třeba také vzít v úvahu bující džihádistické skupiny na Středním východě, které zabírají stále více oblastí pod svou kontrolu. Steinitz opakoval tvrzení premiéra Benjamina Netanjahua, že není rozdíl mezi Hamasem v Gaze a Islámským státem a podobnými organizacemi.

Palestinský problém je i v tom, že prezident samosprávy Mahmúd Abbás nemá nad Gazou žádnou kontrolu a není schopen dát žádné garance, že se situace zase nevymkne z pod kontroly. Podle ministra musí Palestinci světu ukázat, že jsou schopni vládnout sami sobě a že se nebude na Západním břehu dít to, co v Gaze.

Nyní také vychází najevo, že Hamas měl plán, že zaútočí masivně na Izrael ze svých podzemních tunelů. Tvrdí to mluvčí izraelských ozbrojených sil Petr Lerner. Podle něj chtěl Hamas během konfliktu s Izraelem vyslat dvě stovky ozbrojených teroristů proti civilnímu izraelskému obyvatelstvu. Teroristé chtěli použít celkem čtrnáct tunelů.

Šlo především o dva cíle. Útok na nějakou vesnici by byl činem, který by šlo ukázat v televizi a kromě toho by se hodilo zajmout řadu rukojmí. Jak známo, za rukojmí lze požadovat na Izraeli propouštění teroristů z izraelských věznic.

Šéf Hamasu Chálid Mišál: „My nic!“

Vůdce Hamasu Chálid Mišál to popírá. Argumentuje tím, že kdyby to vůdci Hamasu chtěli udělat, proč to neudělali před konfliktem nebo během něho? Izraelci podle něj lžou, protože tunely ani neuvedli ani jako důvod zásahu v Gaze a jako vojenské cíle. Začali o tom mluvit, až když tunely objevili, nejdřív tedy začali válku a až potom hledali zdůvodnění. Tunely navíc podle něj byly obranné. Faktem ale je, že končily v blízkosti izraelských civilních osad. To Mišál nepopírá, ale říká, že nikdy nebyl žádný z nich použit k útoku na obyvatele, jen k tomu, aby Hamas mohl udeřit v týlu izraelské armády nebo napadnout nějaké vojenské budovy.

Izraelci si myslí, že Hamas svůj plán neprovedl, protože únos a červnová vražda tří izraelských mladíků nastartovaly všechno dřív, než byli teroristé připraveni. Tato vražda a neustálé ostřelování raketami z Gazy vedly k vojenské akci, která trvala padesát dní.