Andrej Babiš a jeho úspěšné ANO

Andrej Babiš a jeho úspěšné ANO Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Babišovo ANO neumí spolupracovat, chce všechno. Nakonec proti němu budou bojovat všichni

Hnutí ANO se po komunálních volbách usmívalo. Otázkou je, jak dlouho mu to vydrží. Vzrůstající moc Andreje Babiše totiž zcela logicky vyvolá silnou protireakci. A nakonec se to může otočit proti tomuto nestandardnímu hnutí. Je to jen otázkou času. I když se o to mnozí snažili (už před Babišem), politika nefunguje jako firma.

Například ANO sice vyhrálo volby v Olomouci, ale nebude mít ani primátora, ani nezasedne v městské radě, bude v opozici. To je pro Babiše výsledek reálné politiky, i když to spíše můžeme označit za jasné politikaření. Koalici v Olomouci vytvoří ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a primátorem bude sociální demokrat Antonín Staněk. Podobná situace se může opakovat i na jiných místech a také při podpoře kandidátů v druhém kole voleb do Senátu.

Andrej Babiš se zásadně mýlí v tom, že vše převálcuje. Jistě, má v české politice nejvíce peněz a zásadní mediální vliv, jenže i to začne na většinu voličů působit kontraproduktivně. U některých je to jasné už delší dobu, dalším to postupně dojde. Demokratická a parlamentní politika je ze zásady založena na spolupráci, ne na neustálém vyhraňování se proti někomu. Navíc tvrzení, že všechno je špatně a všechno se má změnit, je absurdní. Pouze nekoneční kverulanti a nespokojenci věří tomu, že permanentní změna vede k lepšímu. Životní realita je jiná.

Hnutí ANO je založeno na protestu, i na protestu proti všem ostatním stranám. Jednotlivé strany to pochopily, ČSSD a KDU-ČSL ještě úplně ne. Ale jak bylo vidět při komunálních volbách, sociální demokracii spolupráce s Babišem oslabuje. Premiér Sobotka se sice tváří, že mu to nevadí, ale je jasné, že celostátní vládní koalice ČSSD a ANO odsoudí socialisty do nevítězných pozic. U lidovců je to v podstatě jedno, protože voliči jsou u KDU-ČSL zvyklí, že jejich strana vládne s kýmkoli.

ANO se veze na vítězné vlně a pravděpodobně mu to ještě nějakou dobu vydrží. Až všechny ostatní strany pochopí (i ty vládní), že to vede k jejich marginalizaci, začne mít Andrej Babiš problémy. Ale to potrvá ještě několik let.