Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Lidé nejvíc důvěřují Babišovi, ministrovi financí, který neumí ani počítat

Centrum pro výzkum veřejného mínění vydalo výsledky šetření, ve kterém se ptalo lidí, komu nejvíc důvěřují z veřejných osobností. Na seznamu bylo 27 ústavních činitelů. Zvítězil Andrej Babiš, kterému vyjádřilo důvěru 55 procent respondentů. Ten přitom v září nedokázal vypočítat ani některá jednoduchá procenta. Na tom by nebylo nic tak strašného, kdyby ovšem nebyl ministrem financí.

Děti na základní škole se učí, že jedno procento ze 120 je 1,2. Takže deset procent ze 120 je – přesně 12. A že 20 procent ze 120 je tedy 24. Mnoho lidí počítat procenta po škole pozapomene, protože je třeba ke své práci nijak nepotřebují. Na pováženou ale je, když základní procenta nezná ani člověk, který vede tak strategický a důležitý rezort, jako jsou státní finance.

V Událostech České televize 22. září pan Babiš uvedl: „Původní deficit byl 120 miliard, teď je 100 miliard. Tak pokud umím počítat, tak je to snížení o dvacet procent.“

Odpověď ovšem zní: Neumí, počítat. Jak se učí děti ve škole, tak 20 není dvacet procent ze 120.

Počítání ale můžeme už ponechat stranou, protože daleko důležitější je něco jiného.

Na pováženou totiž je, že se někdo vůbec chlubí deficitem 100 miliard korun za rok. Kvůli tomu přece nemůže žádný člověk někomu důvěřovat, jak plyne z průzkumu. Můžeme se utěšovat pouze tím, že lidé v průzkumu spíš dali svojí odpovědí najevo, koho znají.

Politika by přitom měla být o střetu idejí a o plnění slibů, ne o rozdaných koblihách. Důvěru by proto měli občané dávat těm, kteří plní své sliby, a těm, kteří České republice prospívají. Nelze věřit tomu, že nás před dluhy zachrání nějaký miliardář, navíc když považuje roční deficit 100 miliard za přijatelný. Falešní spasitelé, kteří spoléhají najednou na stát, prosperitu nepřinesou.