Hamás dál provokuje, chce válku a ničí tím životy palestinských civilistů

Hamás dál provokuje, chce válku a ničí tím životy palestinských civilistů Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Hamás dál provokuje, chce válku a ničí tím životy palestinských civilistů

Když v úterý večer vystřelili teroristé z palestinského pásma Gazy další raketu na Izrael, jasně se ukázalo, že radikálové z Hamásu chtějí, aby arabsko-izraelská válka pokračovala bez ohledu na skutečně nepřijatelné utrpení prostých obyvatel Gazy.

Hamás navíc zásadně odmítá cokoli, co by vedlo k nějakému řešení. Mír by totiž znamenal jeho oslabení. V mediích se například objevila zpráva o tom, že egyptský vůdce, generál as-Sísí, nabídl prezidentu Palestinské samosprávy Mahmúd Abbásovi 160 čtverečních kilometrů země na Sinaji, které navazují na Gazu z egyptské strany hranice. Na onom území by - společně s územím dnešního Pásma - vznikl palestinský stát. Palestinská města na Západním břehu Jordánu by k tomu získala ještě rozsáhlejší autonomii. V podstatě by Sísí pomohl uskutečnit cíl, který Palestinci deklarují – vytvoření vlastního státu.

To je ovšem zcela nepřijatelné pro vládce Gazy - pro Hamás. Kdyby totiž skutečně palestinský stát vznikl, vznikla by spolu s ním pro Hamás velmi nepříjemná povinnost - normálně fungovat. Palestinci by přestali být v roli oběti, a podstatně by vyschl proud peněz, které dnes do Gazy posílá Evropská unie, USA, či Japonsko. Předáci Hamásu by neměli z čeho krást. Samostatný stát by musel mít nějakou solidnější ekonomiku, lidé by museli začít normálně pracovat (což v miniaturním a blokovaném pásmu Gazy upřímně řečeno dnes moc nejde) a Hamás by se musel přetransformovat z antisemitské guerilly na politickou stranu. A to by jeho předáci nemuseli zvládnout.

Proto zcela samozřejmě dělají teroristé všechno pro to, aby Sísího velkorysý návrh nemohl být realizován, aby pokračovala válka, a aby pokud možno bylo mezi jich vlastními lidmi, prostými Araby, co nejvíc obětí na životech. Jen to ještě víc roztočí kohoutky penězovodů do Gazy, na kterých Hamás parazituje a přerozděluje je stylem odklánění na katarská konta svých šéfů.

Mír a vytvoření palestinského státu je v přímém protikladu s ekonomickými a ideovými zájmy vůdců teroristů. Na Blízkém východě tak mír jen tak nenastane. Alespoň do doby, než Hamásu přestanou „sluníčkáři“ všech zemí posílat peníze na rakety.