Irák

Irák Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Česko dodá Iráku zbraně proti islamistům. Tvrzení, že je dáme demokratickým silám, je ale zcestné

Česká vláda se rozhodla dodat do Iráku zbraně pro boj proti islamistům, kteří táhnout Sýrií a Irákem a dopouštějí se u toho hrůzných zločinů. Ano, je to správný postup, protože proti zlu se nedá bojovat jinak, než silou. Proč ale česká diplomacie omlouvá podobný postup slovy, že zbraně budou dodány demokratickým silám? Nic takového v Iráku v podstatě neexistuje.

„Česká republika dlouhodobě podporuje centrální vládu a ostatní demokratické síly v jejich snaze o normalizaci bezpečnostní situace v Iráku,“ píše se na webu našeho ministerstva zahraničních věcí v oficiálním prohlášení k situaci v Iráku.

Je pochopitelné, že naše vlády podporují centrální vlády v Bagdádu, které byly nejdříve dosazeny americkou okupační armádou a pak za pomocí voleb, které jsou označovány za demokratické. Jenže vlády v Bagdádu (můžeme pominout, že jsou naprosto nestabilní a slabé) už léta přihlížejí například masovému vyhánění křesťanů ze země. Tolerují radikální islámské síly (proti kterým dnes bojují), které postupně omezují práva žen. Navíc místní šíité, bez nichž žádné centrální vlády nebyly, považují za svého největšího spojence teokratický režim v Íránu.  

To jsou ty demokratické síly, které má na mysli naše diplomacie? Nebo snad chce dodat (kromě Kurdů na severu a východě země) zbraně ještě někomu jinému?

„Boj proti náboženskému extremismu a terorismu“, o kterých v prohlášení naše diplomacie hovoří, je nutné ocenit. Ale proč si k tomu brát podobně zcestné berličky, jako je tvrzení o demokratických silách v Iráku.

Prostě dodáme zbraně menšímu zlu, ne někomu, kdo bude velebit západní demokracii.