V kostele Nejsvětějšího Salvátora mívá na mších plno. Není těžké nabýt přesvědčení, že sem dost lidí přichází nikoliv na bohoslužbu, ale na Halíka.

V kostele Nejsvětějšího Salvátora mívá na mších plno. Není těžké nabýt přesvědčení, že sem dost lidí přichází nikoliv na bohoslužbu, ale na Halíka. Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nedělá profesor Halík něco špatně?

Nikoliv, toto není text k polemice, zda Tomáš Halík publikoval na profesora dostatečný počet vědeckých děl. Toto je takový drobný, dobře míněný a přátelský šťouch do pana profesora na základě skutečnosti, která pobaví.

Stalo se mi před nějakými dvaceti lety v Bratislavě. Bylo to v době, kdy tam ještě nikdo nenosil oholenou hlavu - kromě nácků. Vycházel jsem s holou hlavou a v martenskách z nádraží, proti mně šel vetchý stařec a jak mne spatřil, pozvedl pravici a pronesl: „Na stráž!“ To byl pozdrav nacistické Hlinkovy gardy. Od té doby jsem se po Slovensku pohyboval raději v čepici. A vždy, když mi na ulici srdečně vyjádří podporu nějaký idiot za propagaci myšlenky, která je pravým opakem toho, co píšu, tak se zamyslím, jestli nedělám něco špatně. Teď se myslím něco podobného stalo panu profesoru Halíkovi:

"Ač je Tomáš Halík představitelem jiného náboženství, s jehož věroukou nesouhlasíme, můžeme se společně podporovat při vyjádřeních a aktivitách, kde máme společný cíl – tedy připomenutí Boha, morálky a mnohých univerzálních a neměnných ideálů.", stojí psáno na webu českých islamistů „Šaríja pro Českou republiku“. A pak spousta chvály na pana profesora, jaký je to dobrý prezidentský kandidát. Mimo to se v dalších článcích dočteme:

"Z Koránu a Sunny je na první pohled patrné, že ničit modly je nejen povoleno, ale přímo přikázáno. Je dobře známo, že v Egyptě a v jiných zemích pod nadvládou muslimů bylo mnoho pohanských chrámů, a že byly následně zničeny jak chrámy, tak jejich obrazy, sochy a stromy které byly uctívány. Co se týče Pyramid, tak ty byly přítomny už za prvních muslimů ale nebyly uctívány vedle Alláha a také, aby byly zničeny, bylo potřeba vynaložit mnoha úsilí a to v té době nebylo v jejich silách, na rozdíl od soch Buddhy v Afghánistánu, které byly zničeny teprve nedávno. V dobách prvních muslimů bylo obtížné je zničit ale dnes již muslimové výrazně posílili a je v jejich možnostech a silách tyto polyteistické sochy zničit, jak učinil Prorok(ať mu Bůh žehná a dá mír) se sochami, které byly v Mekce, Taífu, Nachle atd. A Alláh ví nejlépe." A aby to bylo na jistotu, dodávají čeští islamisté:

„Naše zákony (rozuměj šaría, pozn. aut.) nejsou zaostalé. Kdyby tomu tak bylo, nebyla by Islámská říše v době, kdy se skutečně řídila islámem tou nejvíce prosperující a spravedlivou zemí na světě. Stačí se podívat do historických knih. Dnes jsou země muslimů zaostalé právě z toho důvodu, že opustili islám. To vaše zákony, které jsou vymyšlené lidmi, jsou středověké, nespravedlivé a zvrhlé."

A tak myslím, že je načase, aby si pan Halík oblékl čepici. Což v jeho pozici vyhlášeného katolického intelektuála nejspíše znamená, že by se od těch šarijských mameluků mohl veřejně distancovat.