ČSSD logo marihuana

ČSSD logo marihuana Zdroj: Reflex.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: ČSSD modernizuje hulením

Tuzemská politická scéna prožila netušený skandál: ČSSD nenechala z kandidátek do voleb vyškrtnout členku, na kterou se provalilo, že hulí. Že by se sociální demokrati probudili?

Server iDnes oznámil fascinující zprávu: ČSSD se alespoň v jednom necentrálním okrsku zbavila své zkamenělosti a postkomunistické pruderie. V České republice je vše opačně než ve světě, pravice u vlády zvyšovala daně, levice u vlády privatizovala banky. Podobně opačný, než je ve světě běžné, měly pravice a levice postoj k drogové problematice a marihuaně zvlášť. Zatímco pravice (na rozdíl od zbytku světa) zahájila diskuse a následně realizovala dekriminalizaci držení malého množství pro vlastní potřebu a prosazuje léčebné konopí, socdemokratický ministr vnitra Chovanec dokonce nedávno do medií rozhlašoval tvrdou represi, válku proti drogám. V době, kdy Amerika legalizuje marihuanu, léčebné konopí se ve světě stává samozřejmostí a redakce The New York Times vydala redakční prohlášení, že podporuje legalizaci konopí pro rekreační účely. Naše ČSSD nakráčela přesně opačným směrem.

Nyní nastal obrat. V Rumburku kandiduje do podzimních komunálních voleb za ČSSD Anna Zibnerová. Začaly se proti ní ale zvedat hlasy nevole z řad ostatních členů. Argumenty odpůrců slečny Zibnerové byly v tom, že není vhodné, aby kandidát do zastupitelstva kouřil trávu. Že to "není v souladu s tím, co ČSSD dlouhodobě propaguje," sdělil iDnes.cz předseda ČSSD v Rumburku Ladislav Pokorný.

Paní kandidátka svým spolustraníkům vysvětlovala, že trávu užívá jako alternativní léčbu - trpí astmatem, alergiemi a artritidou. Je docela pikantní, že k tlumení bolesti z artrózy používám konopí i já, doufám, že to ze mne neudělá sociálního demokrata. Pak se o paní kandidátce hlasovalo, a zvítězila. Může kandidovat, i když hulí. Je to vynikající zpráva, že se zatuchlé komunistické chápání světa, tak typické pro Paroubkovskou socdem, vytrácí, a že alespoň v Rumburku dostává ČSSD některé znaky, jaké mají moderní levicové strany v západní Evropě. Totiž liberální přístup k marihuaně.

Takže nezbývá než doufat, že brzy začne hulit i Sobotka. Já bych ho k tomu zde v textu vyzval, ale neudělám to, protože by mne zase obvinili z šíření toxikomanie. A vzhledem k osobě premiéra by to bylo navíc šíření toxikomanie směrem k mladistvým a nezletilým.