Tomáš Halík

Tomáš Halík Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Halík prezidentem, Škromach prezidentem. Ajaj, to by nám mohl zůstat Zeman

Miloš Zeman sice ještě neoznámil, zda by chtěl začátkem roku 2018 obhajovat své křeslo prezidenta, ale už se vynořují další kandidáti. Trochu z legrace to oznámil nedávno v Lidových novinách senátor za ČSSD Zdeněk Škromach a v tom samém listu mu odpověděl, také celkem vtipně, kněz Tomáš Halík. Jen začínám mít obavy, že to vlastně ani není žádná nadsázka.

Duchovní Halík řekl: „Kdyby nás měl reprezentovat pan Škromach v bazénku, asi bych musel zareagovat.“ Reagoval tím s nadsázkou na to, že socialista ze Senátu posílá veřejnosti svá moudra od svého bazénku.

Halík pak ještě ale dodal: „Modlím se, aby se objevili důstojní kandidáti pravdy a lásky. Když ale prapor nikdo takový nezvedne, cítil bych morální povinnost jít do toho.“ Tady už bychom měli pořádně zbystřit.

Pokud bude do souboje nasazen někdo ze „skupiny pravdy a lásky“, ke které Tomáš Halík skutečně patří, tak by se opět mohl radovat někdo podobný, jako Zeman. Přitom dvě volební období s důchodcem z Vysočiny, který je ve všem tak nesmírně aktivistický a přivedl na svět naprosto neodbornou „vládu odborníků“ Jiřího Rusnoka, bychom nemuseli přežít ve zdraví.

Jistotou ovšem je, že výstřely, které do veřejného prostoru vyslali pánové Škromach a Halík, nejsou poslední. Přímá volba, přestože ji reálně zatím limituje nutnost nasbírat 50 tisíc ověřitelných podpisů pod kandidaturu, povede k tomu, že kandidáti a kandidátky se budou neustále rojit, klubat, vynořovat a ponořovat, objevovat a mizet.

Až nakonec zjistíme, že reálnými kandidáty jsou skutečně Škromach, Halík, Karel Janeček či Tomio Okamura…

Přitom po Havlovi, Klausovi a Zemanovi, kteří společnost rozdělovali, by to chtělo někoho, pro koho nebude vlastní sebestřednost a ideologie (čímž oplývají i všichni jmenovaní o odstavec výš) nekonečnou a čím dál nesnesitelnější mantrou, která zahubí vše na Hradě i v Podhradí.

Takže socialistický odborář Škromach ne. Zástupce pravdy a lásky také ne. Kdo se hlásí další?