Argentinci demonstrují

Argentinci demonstrují Zdroj: čtk

MIROSLAV CVRČEK: Argentina opět míří k bankrotu. Zemi to zničí

Jihoamerická země, jež se stala skoro synonymem pro bankrot, si krach zřejmě zopakuje po 12 letech. Termín pro dohodu s věřiteli, kterým vláda nezaplatila dlužnou částku, totiž vypršel o půlnoci ze středy na čtvrtek místního času.

Bude to podivný bankrot. Argentina nemá tak velký dluh jako před 12 lety, nemá ani tak velké deficity státního rozpočtu. A dluh, na kterém zřejmě zbankrotuje, není nový, je to „zbytek“ po minulém bankrotu z přelomu let 2001 a 2002.

S větší částí věřitelů se tehdy země dohodla tak, jak je při státním bankrotu běžné – věřitelé dostanou nové dluhopisy na menší částky. Jinými slovy odpustí Argentině část dluhu a dostanou od ní zpátky aspoň něco. Je to, jako když špatně investujete – nesete riziko, že investice nevyjde.

Jenže část věřitelů na dohodu nepřistoupila a podle znění dohody se nemusela podřídit většině. Takže se o dluh dlouhodobě soudí. Americký soud nakonec nařídil Argentině těmto věřitelům dluh 1,33 miliardy dolarů plus úroky zaplatit, a to dřív, než zaplatí dluh věřitelům, s nimiž se země před 12 lety dohodla.

Argentina to odmítla a odmítla i kompromisní návrhy. Odmítnutí v tomto případě může mít drastické následky, a to nejen proto, že se mohou přihlásit další věřitelé, jejichž požadavky by se mohli vyšplhat na 14 miliard dolarů. Argentina je odstřihnutá od mezinárodních peněz a bude to jen horší. Země se dostala do dvouciferné inflace a vláda kvůli problémům dělá jeden nestandardní krok za druhým, včetně znárodňování a zmrazení některých cen.

Pověst země v permanentním bankrotu, země, která nedodržuje své závazky, a země, jež bankrot používá jako politický nástroj, nedopadne jen na politiky. Kvůli nedůvěře zahraničí Argentina zchudne a to pocítí především běžní Argentinci.