ČSSD

ČSSD Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Poslanci ČSSD dělají ze svých voličů pitomce a rozpolcenost strany věští další slabou vládu

Vládnoucí sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka již delší dobu vydávají hodně energie na to, aby veřejnost získala dojem, že vítězná strana posledních sněmovních voleb je jednotná a akceschopná. Další důkaz, že tomu tak rozhodně není, přineslo středeční zmatečné jednání ve sněmovně.

Přestože se koalice na ničem takovém nedomluvila, poslanec ČSSD Milan Urban vpašoval k vládní novele zákona o spotřebních daních, která měla původně za cíl pouze zachovat vratku spotřební daně pro zemědělce na takzvanou zelenou naftu, i snížení spotřební daně na benzín a naftu obecně. Zákazníky u pump by to samozřejmě potěšilo, ale čím by kompenzovala vláda výpadky v příjmech rozpočtu, už nikdo neřekl.

S pomocí 17 poslanců sociální demokracie se opozici Urbanův návrh také podařilo schválit. Jenže pak ČSSD, když na ní ihned udeřil ministr financí Andrej Babiš, otočila a vyvolala hlasování, že se hlasovat bude o novele ještě jednou. Ponechme teď stranou, zda to byl návrh dobrý či špatný a zda procedurálně proběhlo (opozice tvrdí, že nikoli) vše tak, jak mělo.

Zásadní pro chod země je zjištění, že nejsilnější strana vládní koalice je pořád rozštěpená, že se neumí dohodnout, že předseda jejího poslaneckého klubu Roman Sklenák své „stádo“ neovládá a že někteří poslanci a poslankyně ČSSD si zjevně dělají, co chtějí. A že ani předseda strany a předseda vlády Bohuslav Sobotka tomu nedokáže zabránit. Protože chaos, který svým postupem ČSSD v Poslanecké sněmovně ve středu vyvolala, je nebývalý.

Naznačuje to, že ani další vláda, kterou má Česká republika ani ne půl roku, bude nestabilní. ČSSD navíc dělá pitomce ze svých vlastních voličů, když každou chvilku říká něco jiného. Vyznat se v tom nemůže nikdo.

Sociální demokracie se tak stává čím dál víc nesrozumitelnou, nečitelnou a její útoky na celé skupiny obyvatel (boj proti církevním restitucím, živnostníkům, plánované omezení dotacím soukromým školám) ji mění v politický subjekt, který bude oslovovat pouze okrajové frustrované skupiny. Řeči o modernizaci, které pořád vede, jsou pouhým slovíčkařením.

Chaos ve Sněmovně přitom ČSSD dokázala vyvolat jen pár desítek hodin poté, co prohrála s Andrejem Babišem boj o post eurokomisaře. Co nás z dílny socialistů čeká zítra?