Filmové pobídky mají podpořit ekonomiku. Ve skutečnosti podpoří filmaře na úkor jiných

Filmové pobídky mají podpořit ekonomiku. Ve skutečnosti podpoří filmaře na úkor jiných Zdroj: Archív

ANDREA HOLOPOVÁ: Filmové pobídky mají podpořit ekonomiku. Ve skutečnosti podpoří filmaře na úkor jiných

Na začátku července se vláda Bohuslava Sobotky rozhodla navýšit rozpočet Státního fondu kinematografie o dalších 300 miliónů korun. Premiér si myslí, že tím podpoří ekonomiku. Ve skutečnosti tím podpoří jen filmaře a to na úkor jiných.

Premiér Bohuslav Sobotka k tomu řekl webu novinky.cz: „Jde o další důležitý krok k plnění naší vládní priority, tedy podpory ekonomiky. Tato podpora vyvolá multiplikační efekt.“

Ekonom Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen na to Reflex.cz reaguje: „Vláda si vytkla úspornost a hospodárnost jako jeden ze svých klíčových cílů a pobídky jsou zrovna tou položkou, na které by stát mohl výrazně ušetřit.“

Krok vlády Sobotka opírá o ekonomický „multiplikační efekt.“ Jenže jak vysvětluje profesor ekonomie Josef Šíma z Vysoké školy CEVRO Institut: „Premiér mluví o 'multiplikaci investic' a rozvoji filmového průmyslu, ale záměrně mlčí o 'demultiplikaci' v jiných částech ekonomiky a jiných regionech. Peníze přerozdělené skrze dotace totiž někomu budou chybět, nebudou utraceny lidmi, kteří je vydělali. Vláda tak v podstatě zničí existující pracovní místa. V konečném důsledku budeme chudší a místo užitečných služeb budeme mít více politicky vytvářeného plýtvání.“

Bohuslav Sobotka tedy vidí jen peníze, které tu filmaři možná utratí. To, že se ty peníze nejdřív musely někomu vzít, ho zřejmě netrápí.

Nutné je také zmínit, kde stát vezme těch „navíc“ 300 miliónů na podporu Filmového průmyslu. Peníze se převedou z kapitoly státního rozpočtu, kde se šetří peníze na placení úroků z dluhu. Věc je o to smutnější, že než aby politici použili ušetřené peníze na splácení státního dluhu, dají je raději filmařům.

A nakonec to trochu zveličme. Kdyby povídky fungovaly, tak jak pan Sobotka tvrdí, mohli bychom filmařům odevzdávat místo 800 miliónů ročně třeba tisíc miliard ročně. Pořád by si pan Sobotka myslel, že filmaři jsou skupina, která ty peníze utratí líp než běžný člověk, kterému je předtím vláda vezme?

Vláda nesmí jedněm brát a druhým dávat jen kvůli tomu, že chce nalákat na svoji stranu kulturní frontu, která má nepochybně velkou moc. Film důležitý je, ale nenajíme se z něj.