Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Neumannová zanechala státu dluhy, teď bude radit Stropnickému. A proč ještě máme Duklu?

Od srpna má být Kateřina Neumannová, bývalá úspěšná běžkyně na lyžích, poradkyní ministra obrany Stropnického pro záležitosti armádního sportu. Na této funkci už jednou byla, co vlastně ale dělala, nedokázala ani sama vysvětlit. Navíc stát má s jejími úředními schopnostmi ty nejhorší zkušenosti – vedla organizační tým mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci a po šampionátu zůstaly velké dluhy a mnoho nevyjasněných otázek.

Kateřiny Neumannové si můžeme vážit jako sportovkyně, která získala zlatou olympijskou medaili. Její zaměstnávání státem v poradenských rolích ale spíš vypadá jako kamuflované sociální zabezpečení bývalé úspěšné běžkyně. Nebo Martin Stropnický a jeho hnutí ANO tímto způsobem prosazují v úřadech slibované odborníky?

Přitom sportovní armádní kluby Dukla jsou reliktem komunistického režimu, kdy byl i vrcholový sport součástí „studené války“ a ideologie se prosazovala na mezinárodní scéně i prostřednictvím sportu.

Studená válka a komunismus jsou už ale 25 let za námi, tak nač tu mít státní sportovní oddíl Dukla? Zrušme ho, nebo zprivatizujme. Pokud je tým nebo sportovec opravdu tak dobrý a má šanci uspět, tak se jistě najde někdo, kdo ho soukromně, třeba za reklamu, podpoří.