Jindřich Forejt

Jindřich Forejt Zdroj: www.hrad.cz

Šéf hradního protokolu asi poletí. Možná ale vzhůru

Na Hradě končí šéf protokolu Jindřich Forejt. Během jeho působení se zjistilo, že nemá titul, který používá. Hromadily se stížnosti na jeho arogantní chování. Ale možná ho čeká další zajímavá kariéra. Je to přece schopný muž.

To jméno celkem nikomu nic moc neříká, jako dlouho nikomu nic neříkalo jméno Jana Nagyová. Ne že by bylo správné ty dvě osoby srovnávat, Forejta nikdo nestíhá, společné ale mají to, že Forejt a Nagyová hráli ve svých funkcích roli „strážců brány“, tedy lidí, kteří připouštějí lidi a informace ke svým šéfům. Svou roli si jistě užívali. Zprávu přinesl server lidovky.cz. Forejt prý podal žádost o uvolnění z křesla šéfa hradního protokolu k polovině prázdnin a uvažuje se o jeho přesunu na jinou pozici ve státní správě. Teď záleží na názoru prezidenta, jestli žádosti vyhoví.

Šestatřicetiletému Forejtovi se přezdívalo „Forejt Gump“, protože stejně jako filmový Forrest Gump byl u všeho. Jakmile se něco dělo, objevil se vedle světových celebrit v okamžiku fotografování. Ať to byl americký prezident, anglická královna, německá kancléřka.

Jsou lidé, co jsou všude. V Pardubicích to býval mnoho let pan B., který se v jakoukoli denní a noční dobu zjevoval na Třídě míru. Když v 60. letech přijela delegace města do Švédska, objevil se samozřejmě na letišti pan B. V jednu dobu se všude, od Prahy až po egyptské pyramidy také objevoval nápis „Servít je vůl“. Jak nám objasnil sociolog Miroslav Disman, Servítovi se tak mstili jeho studenti, neb byl vyučující na vysoké škole a nebyl oblíben. Výrok zlidověl. V Praze už třicet let působí muž přezdívaný Lahvoun, který se vyskytuje všude od instalace arcibiskupa až po slavnost ke jmenování nového rektora univerzity, důležitá je přítomnost významných osobností a chutných chlebíčků, na pořadí nezáleží. A teď tedy Forejt.

Nejlepší protokolář

Na Hradě začal působit už za Václava Havla a pak pořád pokračoval. Václav Klaus o něm řekl, že Forejt je „nejlepší protokolář, jakého tato země za sto let měla. Jak to ví, když sám na Hradě sto let nebyl a dějiny protokolářů, jak známo, dosud nikdo napsal, těžko říci.

Asi běžná vševědoucnost, která naše prezidenty automaticky postihne, jak usednou na trůn Přemysla Oráče.

Loni bylo odhaleno, že Forejt se prezentuje falešným titulem JUDr a pod tímto titulem vyučoval etiku (!) pro jednu soukromou agenturu. Přitom nemá dokončenou vysokou školu. Ve stručném životopise, který podal Hrad, Forejt v kolonce vzdělání uvedl Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Ludwig-Maximilians Universität v Mnichově. Jenže z práv Jindřich Forejt po několika semestrech odešel a na německou univerzitu nikdy nenastoupil. Forejtova platová třída přitom vyžaduje dokončené vysokoškolské vzdělání, pokud zaměstnavatel neudělí výjimku. Ale co, nebuďme formalisté, život je plný výjimek, zvláště v Česku, kdo se má s nějakými pravidly pořád patlat.

Hlavním důvodem jeho odchodu ale mohou být stížnosti z mnoha stran na Forejtovo arogantní chování. Ázerbájdžán si na Jindřicha Forejta stěžoval, oficiální diplomatickou nótou, kde se uvádí, že během summitu Východního partnerství na konci dubna v Praze poté, co odjel prezident Ilham Alijev, Forejt údajně zamezil přístup ministra Mammadyarova k prezidentu Zemanovi a nechtěl jej pustit ani za společný stůl s českým prezidentem. „Musím si oficiálně stěžovat na rozhodnutí ředitele Forejta během druhého dne summitu (…), jež znemožnilo vedoucímu ázerbájdžánské delegace, ministru Mammadyarovi, aby promluvil a (…) donutilo jej, že se stáhl z účasti na programu druhého dne,“ stojí v nótě psané velvyslancem, kterou citují Lidové noviny. V Praze prý není velvyslanec, který by s ním neměl nějaký problém. Pikantní je, že Forejt byl již Rusnokovou vládou schválen jako příští velvyslanec do Vatikánu a tento souhlas pořád trvá. Vyučující etiky a velvyslanec u Svatého stolce s falešným titulem, to by byl další díl seriálu, jak znemožnit Českou republiku v cizině.

Ale vlastně je to správně, zemi mají reprezentovat lidé, kteří vypadají jako ona, aspoň nebude nikdo uveden v omyl.