Sobotka

Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Sobotka lže voličům – ČSSD nevyhraje další volby, nezařídí 200 tisíc míst, ani nesníží daně na pleny

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poskytl v sobotu velký rozhovor deníku Právu. A pořádně se v něm rozjel. Říká několik věcí, kterým nemůže věřit ani on sám, natož aby jim věřil jakýkoli volič. Dokonce ani volič sociální demokracie. Podívejme se na některé podrobněji.


Premiér například národu sděluje, že jeho vláda „příští rok sníží DPH na léky, knihy a dětskou výživu“. Jenže v koaliční smlouvě, kterou spolupodepsal s hnutím ANO a KDU-ČSL v lednu, se píše trochu něco jiného. Citujme z kapitoly 2.4, která se jmenuje Změny v daňovém zatížení od roku 2015 do konce volebního období: „… snížení sazby DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu…“ Nějak z toho Sobotkovi vypadly ty pleny. Jak se zjistilo, nařízení EU snížení daně v tomto případě neumožňují. Vláda tak nedodržela vlastní koaliční smlouvu už po několika měsících. Daleko horší je, že u toho lhala mladým rodinám a matkám.

Bohuslav Sobotka dále tvrdí v Právo toto: „Pevně věřím, že komunální a senátní volby vyhrajeme, to je jednoznačný síl soc.dem.“ Šéf socialistů nebere v potaz trend, že jeho strana oslabuje, čehož důkazem bylo poslední hlasování do Evropského parlamentu. Nechce se ale věřit, že český premiér neumí ani počítat. V roce 2008 získala ČSSD ve volbách do Senátu až 23 mandátů z 27 možných (volí se vždy na šestileté období do třetiny Senátu). Letos na podzim se bude volit ve stejných obvodech jako v roce 2008. Že sociální demokracie nemůže podobný výsledek obhájit, je jasné i Sobotkovi. Určitě získá daleko méně mandátů. Výhra to rozhodně nebude, bude počítat pouze ztráty. Navíc se na politické scéně objevily jiné strany (TOP 09, ANO, Úsvit), stabilizovala se KDU-ČSL a politické scéna je rozdrobená. Za této situace socialisté rozhodně výrazně nezabodují. Leda že by premiér považoval za vítězství například zisk pouhé třetiny mandátů oproti roku 2008, což je realistický odhad. Nebo vyhodnocuje volby jinak, protože ani třetí místo ČSSD v eurovolbách nepovažuje za prohru.

Tvrzením, které je mimo realitu, jsou i slova Bohuslava Sobotku o tom, že cílem vlády je „snížit nezaměstnanost o 200 tisíc lidí“. Tedy o celou třetinu. Podobná silácká vyhlášení jednoho socialistu srazila na dno popularity právě teď. Podobně hřímal o nezaměstnanosti před svým zvolením i francouzský prezident François Hollande, nic takového se ale nestalo. Premiér, který byl kdysi i ministrem financí, přece ví, že ani oživený hospodářský růst rychlé snížení nezaměstnanosti nepřinese. Je to věc dlouhodobá a vyžaduje strukturální změny.

Předseda vlády Sobotka sobotním rozhovorem jen zahájil další předvolební kampaň. Svými slovy chce zřejmě přispět k tomu, aby byla volební účast opět hodně nízká.