Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: Archív

VILIAM BUCHERT: Prvním popraveným ve vládě by měl být ministr školství Chládek, don Quijote české politiky

ČSSD si skutečně umí vybrat některé své vrcholné představitele. Sociolog Jan Keller, lídr do blížících se eurovoleb, propaguje myšlenky, které připomínají někdejší doby bolševismu a maoismu. Zcela neřízenou střelou je i ministr školství Marcel Chládek. Ten každý den něco slibuje a tváří se, že to i vyřeší. Pravda to samozřejmě není. Daleko problematičtější je ale samotné ministrovo postavení na jeho úřadě.

Ve středu zveřejnila MF Dnes výpovědi několika bývalých i současných pracovníků Chládkova ministerstva. Jejich svědectví popisuje hodně podivné pracovní postupy politika sociální demokracie. Podle informací Reflexu.cz, které jsme získali od některých zaměstnanců úřadu, Chládek postupně likviduje ministerstvo především svoji velkou chaotičností a naprostou neschopností určit správné postupy, jak se dopracovat k nějakým smysluplným výsledkům.

Ovšem v jednom případě se hovoří o daleko závažnější věci, která by mohla mít pro Marcela Chládka i trestní dopady. Dotyčná osoba už na ministerstvu nepracuje a zatím nechce sdělit veřejně některé podrobnosti.

Ministr vše popírá a vinu svaluje na své někdejší i stávající podřízené a jejich neschopnost. Když se ale tolik lidí z jeho úřadu tak moc shoduje na jeho kritice, svědčí to spíše o opaku.

Každopádně Chládkovo působení ČSSD neposiluje, právě naopak. Buď z něj mají občané srandu, nebo mu nevěří. Sociální demokracie podle všeho příští týden nevyhraje volby do Evropského parlamentu. Premiér Bohuslav Sobotka tak po nich bude muset udělat určité kroky, aby zakryl vlastní slabost a porážku své strany. Je to jedinečná příležitost, zbavit se některých lidí.

Pokud si nechce Sobotka zadělat na daleko větší problémy, které by ho dál oslabily před důležitějšími podzimními volbami do místních zastupitelstev, měl by lidi, jako je Marcel Chládek, z vlády vyhodit. Nad ministrem školství se totiž rychle stahují černá mračna. A ty už ČSSD později nerozežene.