Petr Kajnar

Petr Kajnar Zdroj: Adolf Horsinka / MAFRA / Profimedia

VILIAM BUCHERT: ČSSD si zadělala v Ostravě na pořádný problém, jde ve stopách ODS

Petr Kajnar, primátor Ostravy, byl před několika týdny zbaven členství v ČSSD. Proto se teď rozhodl vytvořit hnutí Ostravské fórum, s kterým by mohl kandidovat v podzimních volbách do zastupitelstev obcí. Pro sociální demokracii to může být poměrně velký problém. Něco podobného už zažila v některých regionech ODS a dopadlo to pro ni špatně.

Samozřejmě není zatím jasné, zda Kajnar dokáže v Ostravě oslovit podstatnou část voličů. Vše je pouze na začátku. Ale že může odebrat část hlasů ČSSD, je téměř jisté. Něco podobného se stalo Jiřímu Paroubkovi ve volbách v roce 2010, kdy mu několik potřebných procent odebrali Zemanovci. To vše v době, kdy socialisté bojují s Babišovým hnutím ANO o to, kdo bude vyhrávat budoucí volby.

Na regionální úrovni něco podobného zažila ODS. Například v Liberci nebo v Českých Budějovicích. Místní organizace ODS tam nevydržely tlak někdejších členů a odpadlíků a ztratily moc. Stát by se to na podzim mohlo právě ČSSD v Ostravě.

Výhodou to může být zejména pro komunisty, protože Moravskoslezský kraj trpí vysokou nezaměstnaností a situace se léta nijak nelepší.

Navíc senátor Petr Guzian, který byl v Ostravě také zvolen za ČSSD, už oznámil, že v politické kariéře hodlá pokračovat pod hlavičkou nově se tvořícího hnutí Šance.